Роберт Шилер: Дайте му я тази стена!

Носителят на Нобелова награда би сключил сделка с Тръмп

07:45 | 25 януари 2019
Снимка: Nelson Ching/Bloomberg
Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Американският икономист и носител на Нобелова награда Робърт Шилер би предложил сделка на американския президент Доналд Тръмп, за да се преодолее блокирането на дейността на агенциите в САЩ.

„Ако бях лидер на демократите, можех да приема компромисната оферта на Тръмп, според която той ще получи пари за граничната стена с Мексико, а в замяна на това мигрантите ще бъдат защитени от депортиране за три години. Дайте му стената! Трябва да го оставим да опита. Мисля, че стената няма да промени незаконната имиграция, а на нея ще има всякакви обидни графити срещу него“, каза икономистът в интервю за германското списание Der Spiegel.

Запитан дали все пак Тръмп няма принос за значително по-бързия ръст на американската икономика спрямо тази на други индустриализирани страни, Шилер пояснява, че вероятно президентът е отговорен за растежа, но „не непременно по основателни причини“. Тръмп намали корпоративните данъци. Това подтиква фондовите пазари и може да стимулира търсенето.... Може би хората харчат повече, за да имитират Тръмп“, пояснява той.

Икономистът признава също, че германският канцлер Ангела Меркел ще му липсва след края на мандата ѝ. „Тя символизираше една просветена личност в една нова Германия“. И не вижда кой може да я замести в Европа.

Чуйте интервюто на нобеловия лауреат и икономист, професор от Йейл Робърт Шилер от Давос за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.