Масови арести в Турция по обвинения за пране на пари и трансфер на чуждестранна валута

280 са задържани, 417 общо са заподозрени

15:47 | 2 октомври 2018
Снимка: Source: Bloomberg
Снимка: Source: Bloomberg

280 са задържани от турската полиция в разследване за пране на пари и прехвърляне на чуждестранна валута за около 2,5 млрд. лири (близо 419 млн. щатски долара) към банкови сметки, съобщиха турски медии, пише БНР.

Изявлението на главния прокурор на Истанбул кла, че по-голямата част от получателите на прехвърлените средства са били ирански граждани, чието местожителство е в САЩ.

Осъществени са внезапни операции в 40 турски области от полицейски екипи, които са разполагали със заповеди за арест, като заподозрените са били общо 417, твърди Държавната анадолска агенция. От излъчен видео материал на CNN Turk пък се вижда, че маскирани полицейски спец части в пълна бойна екипировка и въоръжени с автоматични пушки влизат в жилищен блок по време на една от провелите се акции.

Засега от полицията, прокуратурата и другите правораздавателни институции отказват коментар във връзка с хода на разследването за пране на пари.

CNN Turk цитира изказване на главния прокурор на Истанбул, в което се твърди, че разследването касае онези, които „се прицелиха в икономическата и финансовата сигурност на Турската република“.

Темата за трансфера на чуждестранни средства е политически болезнена за Турция на фона на валутната криза в страната. Турската лира тази година се обезцени с близо 40% спрямо американския долар. Това подтикна президента Реджеп Ердоган да предупреди турските граждани да не изпращат пари в чужбина, освен ако не става дума за инвестиции.