Ердоган: Турция и Германия постигнаха консенсус за съживяването на механизмите за сътрудничество

Турският държавен глава е на официално посещение в Берлин

18:40 | 28 септември 2018
Германският канцлер Ангела Мерикел и турският президент Реджеп Таип Ердоган. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Мерикел и турският президент Реджеп Таип Ердоган. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция и Германия „са постигнали консенсус за съживяването на механизмите за сътрудничество“.

Държавният глава направи коментарите по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел от Берлин, където се намира на официално посещение.

Що се отнася до процеса по либерализиране на визовия режим с Европейския съюз (ЕС) Ердоган посочи, че Турция възнамерява да изпълни оставащите шест критерия за премахване на ограниченията „колкото се може по-рано“.

Припомняме, че Турция така и не получи желаната отмяна на визите, като една от причините бе, че не пожела да промени терористичното си законодателство, което според Брюксел е прекалено строго и по тази причина в обхвата му влизат и журналисти и представители на неправителствения сектор.

Турция поема сериозна отговорност по регионални въпроси, особено що се отнася до сирийската криза“, посочи Ердоган, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

Вижте на Investor.bg останалите теми, които бяха засегнати по време на срещата между турския президент и германския канцлер.