Отрицателни лихви в САЩ след бюджетната сделка

Предстои гласуване на предварителното споразумение за тавана на дълга

18:17 | 27 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Председателят на Камарата на представителите (до края на октомври) Джон Бейнър. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Председателят на Камарата на представителите (до края на октомври) Джон Бейнър. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Лихвените проценти по най-краткосрочните облигации на САЩ паднаха под нулата, след като бе постигната предварителна договореност за разширяване на тавана на дълга. Сделката намали тревогите за възможен дефолт или забавени плащания по дълга.
Процентите на съкровищните бонове с падеж на 12 ноември, чието изплащане се смята за най-рисково при провал на споразумението се търгуваха с отрицателна доходност от 0.1% във вторник, понижение спрямо 0.13% в понеделник, както и в сравнение със седеммесечния връх от 0.17% от 19 октомври. Боновете с падеж 5 ноември са с отрицателна ставка от  0.0025 процента.
Белият дом и законодателите от Демократическата и Републиканската партия постигнаха споразумение за избягване на дефолт на 3 ноември, датата, на която финансовият секретар Джейкъб Лю очакваше САЩ да достигне тавана на дълга. Сделката дава на правителството възможност да сключва нови заеми до март 2017 и включва двегодишно споразумение за разходите. 
Тя ще комбинира бюджетно споразумение с увеличаване на тавана на американския дълг над 18,1 трлн. долара.
По-рано през деня вътрешен източник от Конгреса е заявил, че сделката ще повиши таваните с около 50 млрд. долара през фискалната 2016 г. и 30 млрд. долара през 2017 г., като увеличенията ще се разделят по равно за разходи за защита и за дискреционни вътрешни разходи.
Предстои гласуване в двете камари на Конгреса.