Петролът задържа най-големия ръст от седмица

Brent се търгуваше над 84 долара за барел, след като поскъпна с 2% в понеделник

09:30 | 18 юни 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола задържа най-големия ръст от една седмица, тъй като рисковите настроения на по-широките пазари засенчиха смесените перспективи за суровия петрол.

Brent се търгуваше над 84 долара за барел, след като поскъпна с 2% в понеделник, докато WTI беше близо до 80 долара. Пазарите на акции са в устрем нагоре, като S&P 500 достигна 30-ия си рекорд тази година, въпреки че Федералният резерв намали очакванията за намаляване на лихвите. Оптимизмът на по-широките пазари помага на петрола.

Петролът поскъпна този месец, като намали тримесечния спад, тъй като ОПЕК+ се съгласи да удължи съкращенията на доставките, като всяко последващо решение за връщане на барели зависи от пазарните условия. Търсенето в Азия изглежда леко слабо, с признаци на по-ниско потребление на бензин в Индия и по-бавна рафинираща дейност в Китай. Освен това данните от Китай в понеделник показаха, че промишлената активност се е увеличила по-малко от очакваното.

„Смятаме, че фючърсите на петрола Brent ще бъдат средно 80 до 85 долара за барел през втората половина“, каза Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia. „Нашата сравнително стабилна гледна точка за цените до голяма степен се ръководи от политиката за доставки на ОПЕК+, смекчаваща всякакви промени в растежа на глобалното търсене на петрол.“

Бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки договора - предполага основна сила в краткосрочен план. Разликата беше 74 цента за барел в обратно контанго, около два пъти разликата преди седмица.