Sony Music предупреди компаниите да спрат да обучават ИИ на песните на изпълнителите й

Собствениците на авторски права се насърчават да заявяват публично, че тяхното съдържание не трябва да се използва за обучение на ИИ без специални лицензии

18:05 | 17 май 2024
Обновен: 18:06 | 17 май 2024
Автор: Ашли Карман,Лукас Шоу
Sony Music предупреди компаниите да спрат да обучават ИИ на песните на изпълнителите й

Sony Music Group, една от най-големите звукозаписни компании в света, предупреди компаниите за изкуствен интелект и платформите за стрийминг на музика да не използват съдържанието на компанията без изрично разрешение.

Sony Music, сред чиито изпълнители са Лил Нас Екс и Селин Дион, изпрати писма до повече от 700 компании в опит да защити интелектуалната си собственост, която включва обложки на албуми, метаданни, музикални композиции и текстове, от използване за обучение на модели на изкуствен интелект.

"Неразрешеното използване" на съдържание на Sony Music Group за "обучение, разработване или комерсиализиране на системи за изкуствен интелект" лишава компанията и нейните артисти от контрол и компенсация за тези произведения, се казва в писмото, което е получено от Bloomberg News.

Нарушаването на авторските права се превърна в основен проблем на бойното поле за генеративния ИИ, който се използва за създаване на всякакъв вид съдържание - от текст до изображения и видео. Докато холивудските актьори и сценаристи стачкуваха миналата година, за да защитят занаята си от ИИ, нова група стартъпи произвеждат цели албуми с музика, генерирана от ИИ, което засилва притесненията относно препитанието на изпълнителите и разпалва напрежението с платформите за стрийминг.

Sony Music, заедно с останалата част от индустрията, се опитва да балансира творческия потенциал на бързо развиващата се технология, като същевременно защитава правата на изпълнителите и собствените си печалби.

"Подкрепяме изпълнителите и авторите на песни, които поемат водеща роля в усвояването на новите технологии в подкрепа на тяхното изкуство", се казва в изявление на Sony Music Group от четвъртък. "Тези иновации обаче трябва да гарантират спазването на правата на авторите на песни и на изпълнителите, включително на авторските права."

Universal Music Group NV действа прямо през последната година и половина, като стигна до "ядрения вариант" да изтегли целия си музикален каталог от TikTok и да съди стартъпа за изкуствен интелект Anthropic за публикуване на текстове на песни без разрешение.

След месеци на безизходица Universal приключи спора си с TikTok на ByteDance Ltd. по-рано този месец със споразумение, което осигури ангажимент и на двете страни да "работят заедно, за да гарантират, че развитието на изкуствения интелект в музикалната индустрия ще защитава човешкото творчество и икономиката, която тече към тези изпълнители и автори на песни".

Едни от проявленията на нарастващия конфликт между творците и компаниите за изкуствен интелект бе това, че стартъпът за синтетична реч Lovo Inc. бе засегнат от колективен иск в четвъртък, в който се твърди, че компанията е присвоила гласовете на актьори и измамно е рекламирала продукта си като законно предлагащ използването им. Според жалбата, подадена в Окръжния съд на САЩ за южния район на Ню Йорк, двама актьори искат да представляват хора, чиито гласове Lovo е използвала без разрешение или компенсация с "цел създаване или усъвършенстване на своя генератор на текст в реч с изкуствен интелект" или чиито гласове, възпроизведени с изкуствен интелект, са били използвани или продавани без подходяща компенсация.

В много юрисдикции по света, особено в Европейския съюз, собствениците на авторски права се насърчават да заявяват публично, че тяхното съдържание не трябва да се използва за извличане на данни и обучение на ИИ без специални лицензионни споразумения.

В САЩ музикалната индустрия подкрепи федерално законодателство в Конгреса, което ще защитава гласовете и изображенията на изпълнителите от неразрешено използване на ИИ. През април Warner Music Group Corp. главният изпълнителен директор Робърт Кинкъл свидетелства пред подкомисия на Конгреса, като заяви подкрепата си за закона "NO FAKES".

"Трябва да осигурим стабилна система за лицензиране на свободния пазар, която да позволява използването на материали, защитени с авторски права, за обучение на модели на ИИ, и силна правна защита на правата върху име, образ и глас", каза той в подготвените показания.