Проверки от южнокорейските власти започват да бавят вноса на руска нафта

Русия бе най-големият доставчик на нафта за Южна Корея преди войната в Украйна. Руският внос намаля след началото на военните действия. Вносът от ОАЕ, Малайзия, Сингапур и Тунис нарасна.

12:10 | 7 май 2024
Обновен: 14:13 | 7 май 2024
Автор: Шарън Чо,Елизабет Лоу
Проверки от южнокорейските власти започват да бавят вноса на руска нафта

Товарите с петролни продукти от Русия се натрупват в морето поради предпазливостта на южнокорейските купувачи, което показва как инвазията в Украйна продължава да влияе на потоците повече от две години след началото на войната.

По данни на фирмата за пазарни проучвания Kpler към 5 май повече от 2 млн. барела руска нафта - основен елемент за производството на пластмаси - се намират в танкери от повече от седмица, като част от тях са във водите край Оман. Това е повече в сравнение със средните седмични стойности от около 790 000 барела през януари и февруари.

Руските запаси от гориво в морето се увеличават\ Все повече руски товари биват задържани през последните месеци

Руска нафта в плаващо хранилище / Източник: Kpler

Според търговци, запознати с въпроса и пожелали за анонимност, производителите на нефтохимически продукти в Южна Корея, които традиционно са основни купувачи на руския продукт, сега избягват директния внос и всякакви товари с неясен произход, тъй като се страхуват от правителствени проверки. Това се случва след като през март властите на страната започнаха разследване на вноса на нафта.

Глобалните енергийни пазари - за суров петрол, природен газ и петролни продукти - бяха разстроени от инвазията в началото на 2022 г., тъй като някои купувачи избягваха износа, потоците бяха пренасочени, а мрежата от западни санкции и ценови ограничения допълнително усложни ситуацията. Подобно на повечето зависими от вноса икономики, Южна Корея и нейните рафинерии и производители на пластмаси бяха принудени да се адаптират.

Преди войната в Украйна Русия бе най-големият доставчик на нафта за Южна Корея. Докато преките потоци намаляха след началото на военните действия, вносът от страни като Обединените арабски емирства, Малайзия, Сингапур и Тунис нарасна, според данните на Kpler. През март обаче южнокорейските власти започват проверка дали нафтата от Русия е била преетикетирана.

Оттогава насам вносът от Близкия изток – от държави като Кувейт и Оман – е нараснал, според Виктор Катона, анализатор в Kpler. В същото време руската нафта към Китай и Тайван се е увеличила, каза Катона, като отбеляза, че доставките от Москва са представлявали повече от половината от вноса на Тайван през април.

Макар че южнокорейските рафинерии и нефтохимически компании имат право да внасят нафта от Москва, те трябва да се съобразяват с ценовия таван на Групата на седемте, който забранява достъпа до западни услуги, ако цената на товарите надхвърля определени нива. Южна Корея не е част от Г-7, но подкрепи мерките, които групата наложи в опит да накаже Русия за войната.