Австралия ограничава чуждестранните инвестиции в критични минерали

Китайското правителство ясно заяви, че иска неговите фирми да имат по-голям достъп до инвестиции в Австралия

13:20 | 1 май 2024
Автор: Бен Уесткот, Свати Панди
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Австралия ще затегне контрола върху чуждестранните инвестиции в добива и рафинирането на критични минерали като част от преразглеждането на националния си режим, като същевременно ще ускори одобренията в нискорискови области, за да стимулира икономическия растеж.

Министърът на финансите Джим Чалмърс обяви промените в реч пред мозъчния тръст Lowy Institute в Сидни в сряда, като заяви, че Австралия приветства международните инвестиции, "но само ако са в наш национален интерес".

"Чуждестранните инвестиции са мястото, където в миналото често не са се срещали стожерите на икономическата и националната сигурност", каза той. По оценки на правителството преките и портфейлните чуждестранни инвестиции в икономиката на Австралия ще нараснат до около 3,5 трилиона австралийски долара (2,3 трилиона щатски долара) през 2023 г. 

Министърът на финансите посочи "чуждестранните инвестиции в критична инфраструктура, критични минерали, критични технологии" като фокус на усилията за прилагане на по-строг контрол върху международното финансиране. Откакто е на власт, Чалмърс е блокирал някои инвестиции на свързани с Китай компании в критичните минерали и редкоземните метали в Австралия.

В отговор на въпрос след речта си Чалмърс омаловажи предположенията, че новите ограничения са насочени към Китай.

"Очевидно е, че гледаме по-строго на държавните предприятия, но Китай не е единствената част от света, в която има държавни предприятия", каза той. "Нашият подход е недискриминационен и не е специфичен за всяка държава."

Силната хватка на Китай по веригата за доставки на критични минерали, като например преработка и рафиниране на литий и редкоземни елементи, накара Австралия да работи със съюзници, включително САЩ, Япония и Южна Корея, през последните години. Последният ход на Чалмърс надгражда досегашната инерция.

В неотдавнашните си изявления пред Канбера китайското правителство ясно заяви, че иска неговите фирми да имат по-голям достъп до инвестиции в Австралия.

В същото време Чалмърс заяви, че процесът на одобрение на инвестициите ще бъде рационализиран за известни инвеститори и нискорискови сектори, включително нова цел за Министерството на финансите да обработва 50% от случаите в рамките на 30 дни от началото на 2025 г.

В сряда правителството ще публикува актуализиран документ за политиката в областта на чуждестранните инвестиции, за да даде насоки на инвеститорите относно новите процеси, включително кои части на икономиката ще бъдат подложени на по-строга проверка.

Правителството също така ще позволи на чуждестранните инвеститори да закупуват установени имоти за строителство под наем като част от плана за увеличаване на търсенето и създаване на стимули за повече строителство.