Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Австралия губи туристическа привлекателност вследствие на въглеродния си отпечатък

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 19.03.2024 г.

12:30 | 19 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според ръководителя на Австралийския форум за туризъм и транспорт Австралия губи привлекателността си като дестинация за международни бизнес събития поради въглеродните емисии, отделяни при полетите дотам. Според главния изпълнителен директор на браншовата група Марджи Осмънд чуждестранните компании все по-рядко позволяват на Австралия да бъде домакин на събития, защото е дестинация за дълги разстояния. Това разкри Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Много предприятия не искат да участват в конференция, която ще навреди на собствените им въглеродни цели, нито пък искат да изпращат много делегати на конференция на такова разстояние", каза Осмънд. "Така че вече виждаме наистина значително въздействие върху привлекателността ни като дестинация за бизнес събития."

Понастоящем бизнес събитията внасят около 17 милиарда австралийски долара в туристическата икономика на Австралия. Осмънд също така заяви, че посещенията на суперзвезди като Тейлър Суифт, която наскоро изнесе концерт в Мелбърн и Сидни, ще стават все по-редки поради въглеродния отпечатък от полетите до Австралия. 

Рубриката ни отведе и в Румъния, която по коментари на Стефан Нану има вероятност да се върне на  международните дългови пазари по-късно тази година поради големия апетит на инвеститорите за облигации. 

Източноевропейската държава вече е набрала над 8 млрд. долара в деноминиран в долари и евро дълг. Тя е покрила около 40% от нуждите си от финансиране за тази година както от международни, така и от местни дългови емисии.

Румъния се бори да намали бюджетния си дефицит, който се разглежда като основна уязвимост на страната от инвеститорите и рейтинговите компании. Миналия месец тя продаде и първата си зелена облигация, за да финансира набор от проекти, щадящи околната среда.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.