Microsoft инвестира $1,5 млрд. в ОАЕ, за да се оттегли от Китай

Това е вид партньорство, което може да донесе облака и изкуствения интелект в Глобалния юг с десетилетие по-бързо, отколкото би се случило в противен случай: Брад Смит, президент на Microsoft

18:00 | 16 април 2024
Автор: Абир Абу, Омар Дина Бас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Microsoft Corp. ще инвестира 1,5 млрд. долара в най-голямата фирма за изкуствен интелект в Обединените арабски емирства - G42, след като базираната в Абу Даби компания сключи необичайна сделка с правителството на САЩ за прекратяване на всякакво сътрудничество с Китай.

Споразумението е резултат от задкулисни преговори между правителството на САЩ и близкоизточната фирма, при които G42 се съгласи да се откаже от Китай и да се насочи към американски технологии. G42, която е лидер в усилията на ОАЕ за внедряване на изкуствен интелект, беше подложена на проверка заради предполагаеми връзки с китайски компании, включени в черния списък, и с правителството на ОАЕ.

Инвестицията на Microsoft ще сближи ключова фирма от Близкия изток със САЩ, тъй като Вашингтон се стреми да ограничи достъпа на Китай до технологиите за изкуствен интелект. Като част от споразумението президентът на Microsoft Брад Смит ще се присъедини към борда на G42, а G42 ще използва облака Azure на американския производител на софтуер за своите приложения за ИИ. 

"Майкрософт получи силно насърчение от правителството на САЩ да напредне в този процес", каза Смит в интервю с главния изпълнителен директор на G42 Пън Сяо. "Това отразява признаването от страна на правителството на САЩ на важността на отношенията между двете страни и значението на това да продължат да насърчават отговорни компании като G42 и Microsoft наистина да бъдат в челните редици не само на самата технология, но и на водещите в света стандарти за сигурност и безопасност и отговорен ИИ."

Според запознати с дискусиите, G42 е провела разговори с Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ и е постигнала разбирателство миналата година. По силата на споразумението G42 се е съгласила да намали присъствието си в Китай или да се изправи пред евентуални наказателни мерки от страна на Вашингтон, казаха те. 

Фирмата беше критикувана във Вашингтон, като един от ключовите законодатели призова за налагане на санкции заради предполагаеми връзки с китайски предприятия, включително Huawei Technologies Co. Фирмата "категорично" отрече, че има "връзки с китайското правителство и техния военнопромишлен комплекс".

G42 заяви, че "от 2022 г. насам следва търговска стратегия за пълно съгласуване с нашите американски партньори и за неангажиране с китайски компании".

Фирмата от Абу Даби има бизнеси, обхващащи всичко - от изчисления в облак до автомобили без шофьори. Тя е част от империята на стойност 1,5 трилиона долара на съветника по националната сигурност на ОАЕ шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахаян.

Инвестицията на Microsoft, която е разширение на съществуващото партньорство между двете компании, дава на американския технологичен гигант миноритарен дял в G42, каза Сяо, който отказа да разкрие финансовите условия или да каже колко ще похарчи G42 за облачни услуги на Microsoft. Базираната в Редмънд, Вашингтон, Microsoft и G42 ще създадат и фонд за разработчици на стойност 1 млрд. долара.

На по-късен етап от сделката Microsoft ще хоства някои от собствените си приложения в центровете за данни на G42 и ще използва връзката като начин да достигне до клиенти в Африка и Централна Азия, каза Смит.

"Днес има пазари, на които Microsoft и всъщност нито една американска технологична компания няма реално присъствие в център за данни", каза той. "Това е вид партньорство, което наистина може да донесе облака и изкуствения интелект в глобалния юг вероятно с десетилетие по-бързо, отколкото би се случило в противен случай."

Инвестиционното споразумение, подписано по време на посещението на Смит в Абу Даби по-рано този месец, е резултат от едногодишни преговори, които включваха координация с правителствени служители в двете страни. През февруари Сяо от G42 заяви в интервю, че компанията ще намали присъствието си в Китай и обеща да инвестира в ключови западни пазари.

Този завой дойде на фона на по-широките мерки на САЩ срещу организации, за които се смята, че имат тесни връзки с Пекин. Служители от кабинета на президента Джоузеф Байдън разглеждат повече от половин дузина придобивания, съобщиха миналата година запознати с въпроса, включително сделки от Mubadala Investment Co, която притежава дял в G42.

Партньорствата на G42 включват партньорство с разработчика на изкуствен интелект OpenAI, създател на ChatGPT, който се обединява с фирмата от Персийския залив като част от разширяването на дейността си в ОАЕ и в по-широкия регион. Базираната в Сан Франциско OpenAI - чийто най-голям инвеститор е Microsoft - е провела разговори с G42 за набиране на финансиране за ново предприятие за чипове, съобщи Bloomberg миналата година, но настоящият статус на тези разговори не е ясен. 

G42 не търси повече инвестиции, но търси допълнителни партньорства, каза Сяо. "Благодарение на тази опорна връзка с Microsoft ще можем да работим с много повече глобални партньори в областта на изкуствения интелект и изчислителните облаци."