Най-скъпият „икономически експеримент“ в света е обвиняван за загубата на Турция

Програмата за спестявания, която защитава депозитите в лири от обезценяване спрямо твърдите валути, се очертава като едно от основните предизвикателства пред централната банка на Турция

07:21 | 16 април 2024
Обновен: 08:57 | 16 април 2024
Автор: Берил Акман
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка имаше загуба от 818,2 милиарда лири (25 милиарда долара) през 2023 г., обрат от годините на печалби, водени от рязко по-високите лихвени проценти и разходите за подкрепяна от правителството програма за спестявания, предназначена да предпази вложителите срещу обезценяване на валутата.

Резултатът, който се сравнява с печалба от 72 милиарда лири през 2022 г., означава, че централната банка ще трябва да се откаже от трансфер към националния бюджет в момент, когато бюджетът е в дълбок дефицит. Но зашеметяващата загуба също така запазва фокуса върху механизма - известен на местно ниво като KKM - предназначен да действа като предпазен механизъм за лирата, който властите въведоха в края на 2021 г. и не успяваха да премахнат.

Хакан Кара, бивш главен икономист на централната банка, каза в социалната медийна платформа X, че загубата е отражение на „най-скъпия икономически експеримент в света“, имайки предвид KKM.

Паричните власти на Турция далеч не са единствените, които страдат финансово тази година, като Европейската централна банка регистрира първата си загуба от десетилетия в резултат на минали мерки за стимулиране и по-високи разходи за заеми. В Турция, след години на изключително ниски лихвени проценти, които ускориха инфлацията, политиците започнаха да повишават лихвите през юни 2023 г., като го повишиха от 8,5% на 50% от миналия месец.

Програмата за спестявания, която защитава депозитите в лири от обезценяване спрямо твърдите валути, се очертава като едно от основните предизвикателства, пред които са изправени служителите, докато се стремят да поставят политиките си на по-конвенционален път. Нов екип от технократи, създаден миналия юни, се опитва да демонтира инструмента, като повиши лихвите и насърчи преминаването към редовни депозити в лири.

Програмата все още има еквивалента на около 70 милиарда долара спестявания, свързани с валута.

Съгласно съществуващия механизъм вложителите в лири могат да се хеджират срещу валутни загуби, като получат държавно гарантирана компенсация за всяко обезценяване, което надвишава лихвите по сметките. Разходите, произтичащи от програмата - преди това разделени между Министерството на финансите и централната банка - бяха изцяло прехвърлени на паричните власти през юли миналата година.

Базираният в Истанбул икономист Халук Бурумчекчи каза, че KKM е „важен фактор“ за загубата на централната банка. По-подробна разбивка трябва да бъде налична, когато гуверньорът Фатих Карахан представи резултатите на годишната среща на централната банка с акционерите, планирана за този месец, каза Бурумчекчи.