Германия потвърждава мрачната си прогноза за ръст на производството от 0,2% през 2024 г.

Правителството намали и прогнозата си за растежа през 2025 г. до 1%, въпреки че се очаква ръстът на потребителските цени да се забави до 1,9%

19:00 | 21 февруари 2024
Автор: Камил Ковалче
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия предвижда, че затъващата ѝ икономика ще се разшири само с 0,2 % през тази година - много по-плавен растеж в сравнение с 1,3 %, които правителството на канцлера Олаф Шолц прогнозираше още през есента.

Геополитическото напрежение и високите лихвени проценти натежават върху възстановяването, въпреки че повишаването на реалните заплати и стабилният пазар на труда би трябвало да помогнат през 2024 г., заяви в сряда в изявление министърът на икономиката Роберт Хабек, който за първи път разкри оскъдната прогноза за растежа миналата седмица.

Въпреки че частното потребление е спаднало с 0,4% през 2023 г., през тази година се очаква то да нарасне с 0,5%, се посочва в икономическия доклад на правителството, който Хабек представи в Берлин.

Germany 01
Германската икономика бавно излиза от спада

"Ситуацията е изключително предизвикателна", каза той пред репортери. "Трябва да направим повече за справяне с реформите, за да запазим конкурентоспособността на Германия в една напълно променена среда."

Най-голямата икономика в Европа се гърчи от спада в производството, който повдига въпроси за бъдещето на ключовия й промишлен сектор. Производството се сви с 0,3 % през миналата година на фона на слабото глобално търсене, високата инфлация, последиците от загубата на евтините руски енергийни доставки и съдебно решение, ограничаващо бюджетните разходи.

Бъдещето не изглежда много розово: Правителството намали и прогнозата си за растежа през 2025 г. до 1%, въпреки че се очаква ръстът на потребителските цени да се забави до 1,9%.

Хабек определи липсата на квалифицирани работници като "най-голямото предизвикателство" за Германия, като заяви, че в страната вече има 700 000 свободни работни места. "Липсват ни ръцете и умовете, които да свършат работата", каза той. "Този недостиг ще продължи да се задълбочава и допълнително ще намали потенциалния растеж".

Макар че едно от решенията е да се допуснат повече имигранти, политиката около подобни идеи се усложнява значително от възхода в проучванията на общественото мнение на крайнодясната партия AfD.

"Дебатът се върти и около това кои сме ние като държава", казва Хабек. "Ако не гледаме на всички тези хора като на партньори и приятели, тогава икономиката ще се срине."

Министърът на финансите Кристиан Линднер се присъедини към Хабек в изготвянето на планове за облекчения за компаниите - които ще бъдат обявени през следващите седмици - въпреки че Шолц все още предстои да бъде окончателно убеден. Данъчните облекчения вероятно ще бъдат във фокуса на вниманието, тъй като Линднер, който оглавява и либералната партия "Свободни демократи", се противопоставя на субсидиите, опитвайки се да запълни бюджетните дупки. 

Germany 02
Икономиката на Германия вероятно отново ще забуксува в началото на 2024 г.

Миналата седмица председателят на Bundesbank Йоахим Нагел заяви, че германското производство може би се е свило в началото на 2024 г., като предположи, че в периода януари-март то "в най-добрия случай ще се задържи". "Текущите индикатори за нагласите не сочат забележим подем в началото на тази година", се посочва в икономическия доклад на правителството.

"Добрата новина е, че инфлацията намалява", заяви Линднер пред депутатите по-рано през деня. "Успяхме да поставим под контрол инфлацията в Европа." 

Годишният доклад на правителството беше одобрен от кабинета в сряда и е в основата на фискалните планове за следващата година.