Русия намалява потоците петрол по море до тримесечно дъно преди срещата на ОПЕК+

Потоците към България, сега единственият европейски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на около 104 000 барела на ден през последния месец

16:12 | 21 ноември 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия намали износа си по море на суров петрол до най-ниското ниво от август преди срещата на петролните министри на ОПЕК+ този уикенд, когато на фокус ще бъде спазването на съкращенията на производството. Този ход дойде след рязък ръст на доставките през октомври.

Около 2,7 милиона барела на ден суров петрол е бил транспортиран от руските пристанища през седмицата до 19 ноември, показват данните от проследяването на танкери, наблюдавани от Bloomberg. Това е спад с 580 000 барела на ден от ревизираната цифра за периода до 12 ноември, което е най-големият седмичен спад от повече от четири месеца.

Москва заяви в началото на август, че ще удължи ограниченията за износ с намален темп от 300 000 барела на ден под средното им ниво за май-юни до края на годината, политика, потвърдена по-рано този месец. Ако тежестта падне изцяло върху суровия петрол, това би означавало доставки по море от 3,28 милиона барела на ден. Но вицепремиерът Александър Новак каза пред "Интерфакс" миналия месец, че намалението важи както за суровите, така и за рафинираните продукти. Това усложни оценките дали Русия изпълнява ангажимента си, след като правителството наложи временна забрана за износ на горива през септември.

Групата производители на петрол ОПЕК+, ръководени съвместно от Русия и Саудитска Арабия, ще се срещнат във Виена на 26 ноември, когато ще обмислят как да отговорят на отслабващите перспективи на петролния пазар, както и да определят цели за добива за първата половина на 2024 г.

По-малко променливият четириседмичен среден дебит спадна до 3,23 милиона барела на ден, което е спад с около 200 000 барела на ден от ревизираната цифра за периода до 12 ноември. Това беше най-ниският процент от осем седмици, но все пак около 340 000 барела на ден над доставките в периода до 20 август, когато съкращенията на износа на суров петрол от Москва бяха най-дълбоките.

Преработката на нефт в Русия скочи през седмицата до 15 ноември до най-високото си ниво от почти три месеца, тъй като националните рафинерии върнаха по-голямата част от капацитета си след сезонна поддръжка.

Междувременно САЩ санкционираха три корабни компании, разположени в Обединените арабски емирства, за предполагаемо нарушаване на тавана на цените от 60 долара за барел за руския петрол във втория си кръг от санкции за очевидни нарушения на мярката. Това идва, след като Министерството на финансите на САЩ изпрати известия до компаниите за управление на кораби по отношение на повече от 100 кораба, за които подозира, че може да са нарушили тавана на цените, наложен след нахлуването в Украйна.

Седмичните приходи на Кремъл от мита за износ на петрол паднаха до най-ниските си нива от два месеца, като спадът в обема частично се компенсира от по-високата мита през ноември.

От януари производителите на петрол в Русия трябва да плащат по-висок данък върху продукцията, за да финансират увеличените субсидии надолу по веригата, които бяха възстановени през октомври, след като бяха намалени наполовина през предходния месец. Експортното мито ще бъде премахнато в края на тази година като част от дългосрочните планове на Русия за данъчна реформа.

Потоци по дестинация

Потоците суров петрол по море в Русия през четирите седмици до 19 ноември паднаха до 3,23 милиона барела на ден. Това е спад от ревизираните 3,43 милиона барела на ден в периода до 12 ноември. Доставките паднаха до осемседмично дъно и бяха с около 360 000 барела на ден под средното, наблюдавано по време на скока на обемите между април и юни.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil JSC, които минават транзитно през Русия за износ през Новоросийск и балтийското пристанище Уст-Луга и не са обект на санкции на Европейския съюз или ценови таван.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании.

Азия

Наблюдаваните доставки за азиатски клиенти на Русия, включително тези, които не показват крайна дестинация, са паднали до 2,73 милиона барела на ден през четирите седмици до 19 ноември, което е спад от ревизираните 2,93 милиона барела на ден в периода до 12 ноември. Това е доста под пика от около 3,6 милиона барела на ден, наблюдаван през май.

Около 1,17 милиона барела на ден суров петрол беше натоварен на танкери, насочващи се към Китай през четирите седмици до 19 ноември. Вносът на Китай по море се допълва от около 800 000 барела на ден суров петрол, доставян директно от Русия по тръбопровод, директно или през Казахстан.

Потоците на кораби, сигнализиращи за дестинации в Индия, са средно около 1 милион барела на ден през четирите седмици до 19 ноември.

Цифрите както за Китай, така и за Индия ще се повишат, когато станат известни портовете за разтоварване за кораби, които в момента не показват крайни дестинации.

Еквивалентът на около 510 000 барела на ден е бил на кораби, сигнализиращи за Порт Саид или Суец в Египет, или се очаква да бъде прехвърлен от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с около 50 000 барела на ден през четирите седмици до 19 ноември, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари идват от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Други могат да бъдат премествани от един кораб на друг, като повечето такива трансфери сега се извършват в Средиземно море край бреговете на Гърция.

Европа и Турция

Износът на руски суров петрол по море за европейски страни се срина, откакто войските на Москва нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден суров петрол по море на къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше загубен почти напълно, за да бъдат заменени от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 19 ноември не е бил доставян руски суров петрол до страните от Северна Европа или тези в Средиземно море.

Потоците към България, сега единственият европейски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на около 104 000 барела на ден през последния четириседмичен период.

Износът за Турция също остана непроменен с около 390 000 барела на ден през четирите седмици до 19 ноември. Те остават повече от два пъти по-високи, отколкото през юли и август.

Данните за проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и с потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на информация, включително Kpler и Vortexa Ltd.

Приходи от износ

Постъпленията във военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол паднаха до 68 милиона долара през седемте дни до 19 ноември, докато средният доход за четири седмици спадна до 78 милиона долара. Седмичният доход е най-нисък от два месеца, като спадът в обема е частично компенсиран от по-високата ставка на митото през ноември.

Ставката на митото за ноември е определена на 3,57 долара за барел въз основа на средна цена на Urals от 83,35 долара по време на изчислителния период между 15 септември и 14 октомври. Това е около 7,70 долара за барел под сорта Brent за същия период. Ноемврийската ставка на митото поставя нов връх за годината.

Курсът за декември ще бъде 3,37 долара за барел на базата на средна цена на Urals от 79,23 долара през изчислителния период между 15 октомври и 14 ноември. Това е около 9,39 долара за барел под сорта Brent за същия период.

Потоци от произход до местоположение

Следващата таблица показва броя на корабите, напускащи всеки експортен терминал.

Общо 26 танкера са натоварили 19,1 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 19 ноември, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с около 4 милиона барела спрямо предходната седмица. Това е най-малкият брой кораби за три месеца.

Имаше с по една по-малко пратки от Козмино, Мурманск и остров Сахалин в сравнение с предходната седмица, докато броят на корабите, напускащи Новоросийск с руски суров петрол, намаля с три от ревизирания общ брой за седмицата до 12 ноември.

Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Освен това през седмицата в Новоросийск бяха натоварени два товара на KEBCO.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.