Финансовият крах се разраства заради разпродажбата на държавни ценни книжа в световен мащаб

Доходността на 30-годишните американски облигации достигна 4,98% в сряда, което е най-високата стойност от 16 години насам.

17:00 | 4 октомври 2023
Обновен: 17:20 | 4 октомври 2023
Преводач: Гарфийлд Рейнолдс, Рут Карсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доходността на глобалните облигации бе повишена от американските им еквиваленти в най-голяма степен от началото на пандемията през 2020 г. , тъй като разпродажбите, предизвикани от САЩ, се пренесоха и на други пазари.

Търговците очакват доходността по десет годишните облигации на САЩ да достигне 5% за първи път от 2007 г., след като тази седмица скочи до 4,85%. Корелацията между показателя на Bloomberg за световните ценни книжа и индекса на държавните облигации достигна най-високата си стойност от март 2020 г. Непрекъсната продажба на американски държавни облигации предизвиква смут на основните пазари на облигации, тъй като трейдърите започват да осъзнават, че лихвените проценти вероятно ще останат по-високи за по-дълго време. Австралийските 10-годишни лихвени проценти се повишиха по-бързо от американските през последната седмица, въпреки че местната централна банка остана на изчакване, а нестабилността се разпространи и в акциите.

"Тези действия започват да предизвикват безпокойство във всички класове активи", изтъква Джеймс Уилсън, мениджър на капитала в Jamieson Coote Bonds Pty в Мелбърн. "В момента има стачка на купувачите и никой не иска да се изпречи на нарастващите доходи, въпреки че достигат доста високи нива на свръхпродажба".

Глобалните облигации сега са с 3,5% по-ниски през 2023 г. , докато индексът BofA MOVE на ICE за волатилността на държавните ценни книжа скочи до най-високата си стойност от май месец насам във вторник. Средната цена на облигациите от индекса Bloomberg US Treasury Index се понижи до 85,5 цента за долар, което е с половин цент над рекордно ниското ниво от 1981 г.


Корелацията с основните пазари извън САЩ е най-висока от 2020 г.

Доходността на 30-годишните американски облигации достигна 4,98% в сряда, което е най-високата стойност от 16 години насам. Десетгодишните суапове в Япония скочиха до 1% за първи път от януари насам, достигайки горната граница на целевия диапазон на централната банка и подчертавайки спекулациите за промяна в паричната политика.

"В крайна сметка ние вярваме в пътя на повишението, но той едва ли ще бъде линеен", заяви Скот Соломон, мениджър на парични средства в T. Rowe Price, който миналата седмица отбеляза, че 10-годишната доходност може да достигне 5,5%. "Налице е известно колебание между някои традиционни купувачи на облигации, които бяха принудени да се откажат от купуването на дюрация, и тези, които разглеждат нивата на доходност като добра възможност в дългосрочен план".

Доходността на някои азиатски облигации на нововъзникващите пазари се повиши в сряда. Индонезийският бенчмарк показател се покачи до нива, наблюдавани за последно през ноември. Според Моргън Стенли облигациите на развиващите се страни може да са уязвими за по-нататъшни спадове, като се има предвид, че инвеститорите се натрупват точно преди да започне аразгром. "Дългото задържане на развиващите се пазари е болезнена търговия за повечето инвеститори с реални пари", пишат анализатори, включително Мин Дай, ръководител на азиатската макро стратегия. Подобно позициониране усилва уязвимостта на пазара, особено ако ставките за държавните облигации на САЩ продължават да се покачват.


Цената на държавните облигации е с половин цент над рекордно ниското ниво от 1981 г.

Проблемът се разпространява и върху корпоративните облигации, като поне двама кредитополучатели се отказват от емитиране във вторник, когато доходността на сините чипове достига най-високата си стойност от 6,15% за 2023 г. Най-големият ETF за облигации със спекулативен рейтинг бе засегнат от най-високия двудневен спад през тази година.

"Доходността в САЩ, която достига най-високите си нива за годината, започва да изглежда разрушителна за други региони и сектори в глобалната икономика с фиксирана доходност", пише стратегът на HSBC Holdings Plc Стивън Мейджър в бележка до клиенти.

Най-малкият сегмент на пазара на съкровищни облигации все още изглежда привлекателен за някои. Разширената 52-седмична продажба на облигации във вторник привлече рекордно търсене от страна на инвеститори, които не са търговци, тъй като те си осигуриха доходност над 5% за следващата година. Настоящите нива на доходност ще "изтеглят капитали от по-рисковите класове активи, тъй като инвеститорите нямат нужда да се движат в рисковия спектър, за да генерират привлекателна възвръщаемост", казва Уилсън от Jamieson Coote.


Коригирани спрямо инфлацията проценти, каквито са били преди 2008 г.

Разгромът доведе и до многогодишни върхове на т. нар. реална доходност, като 10-годишната инфлационно коригирана лихва в САЩ надхвърли 2,4% и достигна нива, доближаващи тези през 2007 г., точно преди американските акции да достигнат своя връх.

"Рязкото повишаване на реалната доходност винаги води до спад на пазара на акции", казва Ейми Си Патрик, ръководител на отдела за стратегии за доход в Pendal Group в Сидни. Паричните средства са най-доброто място за търсене на защита", подчертава още тя.