Войната на ЕС срещу въглеродните емисии става глобална с граничния данък

От неделя, с първата фаза на така наречения Механизъм за коригиране на въглерода на границата (CBAM), вносителите от шест въглеродно-интензивни индустрии ще трябва да започнат да докладват за своите емисии

07:52 | 2 октомври 2023
Автор: Ева Круковска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ускорява усилията си да стане първият неутрален по отношение на климата континент. Нова политика, която влезе в сила в неделя, е първата стъпка към подтикването на други части на света да последват примера.

Мярката в крайна сметка ще наложи такса върху въглеродно-интензивния внос, така че европейските компании, принудени да спазват строгите закони за климата на континента, да не се сблъскват с нелоялна конкуренция от производители извън блока. От неделя, началото на първата фаза на така наречения Механизъм за коригиране на въглерода на границата (CBAM), вносителите от шест въглеродно-интензивни индустрии ще трябва да започнат да докладват за своите емисии.

„Това ще има стратегически и финансови последици за бизнеса по целия свят“, каза Тим Фигурс, старши експерт в Boston Consulting Group. „Неделя е само началото на дълъг процес, но дори някои компании да не бъдат засегнати веднага, те може да са засегнати на по-късен етап, тъй като ЕС има възможност да включи повече индустрии.“

Механизмът вече беше изправен пред отпор от основните търговски партньори на ЕС, включително Русия и Китай, които твърдят, че той подкопава принципите на свободната търговия. Това се добавя и към търговското напрежение между ЕС и САЩ, като администрацията на Байдън поиска по-рано тази година износът на стомана и алуминий да бъде освободен.

Но след като започне да действа, механизмът ще бъде ключов тест за това дали ценообразуването на въглеродните емисии може да бъде установено по целия свят като част от усилията за ограничаване на глобалното затопляне. Във втората фаза, която започва от януари 2026 г., от компаниите ще се изисква да плащат постепенно въведена такса в съответствие с цените на пазара на въглеродни емисии в ЕС. Еталонният договор за ЕС за емисии беше около 82 евро за метричен тон въглерод в петък.

Идеята за определяне на цена на емисиите на европейската граница се предлага през последните две десетилетия, но едва по-рано тази година ЕС прие закон, налагащ таксата като част от своя амбициозен зелен пакет. ЕС има обвързваща цел за намаляване на парниковите газове с най-малко 55% през това десетилетие от нивото, регистрирано през 1990 г., и постигане на климатична неутралност до средата на века.

Дори преходната фаза на граничния механизъм, преди да бъдат въведени данъци, ще принуди производителите в страните износителки да обърнат по-голямо внимание на своя въглероден отпечатък, според Фигурс.

„Първо, техните продукти ще бъдат по-малко конкурентоспособни, ако не намалят емисиите, и второ, перспективата за плащане на цена за въглерода в ЕС ще действа като стимул за инвестиране в декарбонизацията“, каза Фигурс. „Това може да означава и промяна в търговските модели: въглеродно-интензивните продукти ще бъдат по-трудни за продажба на пазара на ЕС, така че те могат да бъдат пренасочени към трети страни без въглеродни мита.“

Налогът може да бъде поне частично отменен, ако въглеродният данък вече е бил платен в страната, където са произведени стоките, добавяйки допълнителен стимул за трети страни да въведат свои собствени зелени политики. Подобен дизайн също така предотвратява плана да се счита за незаконна тарифа съгласно разпоредбите, изготвени от Световната търговска организация.

ЕС все още трябва да свърши много работа, за да функционира безпроблемно механизмът, от осигуряване на надзор за съответствие в държавите членки до въвеждане на по-подробни технически правила. Предстои също така да се изправи пред правни предизвикателства в СТО и спорове с търговски партньори.

Елс Брауерс, директор по енергетиката, климата и икономическите въпроси в Essenscia, лобистката група за белгийската химическа индустрия, описа механизма като „огромна административна тежест за вносителите от ЕС“. Компаниите имат „много въпроси“ относно това как ще бъде защитен техният износ, каза Брауерс.

Еколозите и икономистите, включително носителят на Нобелова награда Уилям Нордхаус, отдавна се застъпват за ценообразуването на въглеродните емисии, тъй като позволяват на страните да се обединят в нещо като „въглероден клуб“, за да премахнат проблема с „безплатното използване“ на усилията на други нации. Германия изложи своя собствена идея за такъв съюз заедно с Г-7.

Това може също така да даде импулс на зараждащите се въглеродни пазари в други страни - като китайския пазар на емисии - и да примами други страни да последват примера, според Антоан Ваньор-Джоунс, ръководител на търговските вериги и вериги за доставки в BloombergNEF.

„В скоро време това няма да доведе до ценообразуване на въглеродните емисии близо до това, което прави ЕС“, пише Ваньор-Джоунс в бележка. Но на места, където ценообразуването на въглеродните емисии е политически приемливо, „това определено може да действа като нещо като двигател“, каза той.