Саудитска Арабия вероятно ще удължи отново намаляването на доставките на петрол

Петролът възобновява ралито след поскъпване на азиатските акции и спад в запасите на САЩ

09:30 | 27 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се Саудитска Арабия да удължи намаляването на доставките на петрол от 1 милион барела до септември, тъй като се стреми да насърчи временно възстановяване на цените на суровия петрол.

Рияд въведе допълнително съкращаване този месец – в допълнение към ограничаването на производството, което вече прави с други производители от ОПЕК+ – за да подкрепи петролните пазари на крехкия икономически фон.

Мярката вече е удължена до август и 15 от 22 търговци, анализатори и рафинерии, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че тя ще продължи и през септември. Двете предишни съобщения за доброволните съкращения на производството в кралството дойдоха чрез държавните медии през първата седмица на месеца.

Цените на петрола се покачиха с около 12% през последния месец до около 83 долара за барел в Лондон, тъй като възстановяването на световното потребление на гориво и ограничаването на производството от Организацията на страните износителки на петрол предизвикват дългоочаквано затягане на световните пазари.

Това дава на потребителите в САЩ и на други места известна почивка от миналогодишната безпрецедентна вълна на инфлация и може да даде възможност на саудитците да облекчат своите ограничения на доставките. Но цените все още може да са твърде ниски за кралството, което се нуждае от суров петрол от 100 долара за барел, за да финансира амбициозните си планове за разходи, според Bloomberg Economics.

„Кралството ще иска да види продължително покачване до 90 долара за барел и евентуално подобряване на китайските икономически данни, за да започне да обмисля връщането на 1 милион барела на ден обратно на пазара“, каза Тамас Варга, анализатор в брокерите PVM Oil Associates Ltd. в Лондон.

Спадът в предлагането на световните петролни пазари се очаква от много прогнозисти да се задълбочи значително през следващите месеци. Международната агенция по енергетика в Париж, която съветва големите икономики, вижда недостиг от около 1,7 милиона барела на ден през втората половина на годината.

Шестима участници в проучването прогнозираха, че това ще насърчи саудитците да намалят допълнителното си съкращаване, като възстановят около 250 000 барела до 500 000 барела на ден от спряното производство през септември.

„Има достатъчно доказателства Саудитска Арабия да започне да отменя съкращенията през септември“, каза Джеймс Дейвис, директор на краткосрочните глобални петролни услуги в консултантската компания FGE. „Пазарът крещи за тези барели, а рафинериите се борят да се сдобият с тях.“

Товарите със сорт суров петрол, подобен на този, продаван от саудитците - който често е по-тежък и с повече сяра от другите сортове - се търгуват с премия, казват търговци.

Ако саудитците постепенно премахнат ограниченията през септември, това няма да е първият път, когато те изненадат очакванията на пазара. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман си изгради репутация за подобни изненади, насочени според него срещу спекулантите – макар и по-типично да водят до възходящи движения на цените.

Но финансовият натиск може да се окаже твърде силен, за да може кралството да отпусне хватката си.

Амбициозните икономически и социални трансформации, планирани от престолонаследника Мохамад бин Салман, изискват много по-високи цени, според Bloomberg Economics.

В понеделник кралството претърпя най-рязкото понижение на растежа сред големите икономики от Международния валутен фонд, който прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия ще нарасне само с 1,9% тази година.

Поддържането на строг контрол върху доставките може също да помогне на Рияд да насърчи дисциплината сред останалите в алианса ОПЕК+.

Русия – ключов член на групата – най-накрая започна да прилага своя обещан дял от ограничаването на доставките на групата, след като се колебаеше в продължение на месеци. Доскоро Москва се съсредоточаваше върху максимизиране на продажбите на петрол, за да финансира инвазията си в Украйна, но проследяването на танкери показва, че доставките са паднали през последните седмици до шестмесечно дъно от 3,1 милиона барела на ден.

Ключови държави от алианса ОПЕК+ ще проведат онлайн среща на 4 август, за да оценят условията на петролния пазар. Пълната група от 23 държави трябва да се срещне в края на ноември.

Петролът възобновява ралито

Цените на петрола се покачиха, проследявайки печалбите на по-широките азиатски фондови пазари, след като запасите от суров петрол в САЩ намаляха и Федералният резерв посочи, че всяко ново увеличение на лихвите ще зависи от данните.

West Texas Intermediate се търгуваше над $79 за барел, покачвайки се за пети път в рамките на шест сесии, докато борсовите индекси в Хонконг и Австралия се покачиха. Има нарастващи спекулации, че Фед е към края на своя цикъл на затягане на паричната политика, след като повиши лихвените проценти за 11-и път от март.

Американските акции се повишиха след решението, което предполага, че търговците очакват забавяне на най-агресивната кампания за затягане от 80-те години на миналия век. Доларът също отслабна въпреки движението, като индикаторът на Bloomberg за долара е в трети ден на спад, правейки суровините по-евтини за повечето международни купувачи.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ намаляха с 600 000 барела миналата седмица, а запасите в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома, паднаха до най-ниското си ниво от май, показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Минималното състояние на запасите в САЩ и спадът на долара след решението на Фед „поправят дъното под продължаващия бяг на петрола“, каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova Pte Ltd. „Техническото психологическо ниво от 80 долара на барел за WTI може да е точно зад ъгъла."

Изгледите за затягане на предлагането, заедно със знаците, че най-големият вносител Китай може да предприеме стъпки, за да стимулира допълнително икономиката си, помогнаха за рали на суровия петрол през предходните няколко седмици. Ястребовата парична политика в САЩ и Европа и слабият растеж в Китай натежаха върху цените по-рано през годината.

Банките, включително Standard Chartered Plc, очакват задълбочаващ се дефицит на доставки през следващите месеци.

Пазарите на бензин също дават възходящи сигнали, като цените на автомобилното гориво скочиха в световен мащаб в знак на нарастващо търсене. Фючърсите скочиха до деветмесечен връх в Ню Йорк, докато цените също се покачват в Азия.