Възраждането на крайната десница ограничава действията на Шолц в Германия

Политическата заплаха от крайната десница може също така да подкопае вече договорените усилия на правителството за намаляване на въглеродните емисии

09:01 | 5 юни 2023
Автор: Майкъл Нинабер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Крайната десница в Германия се повиши до нови върхове в проучванията на общественото мнение, използвайки недоволството на гражданите от рекордно високата миграция, постоянната болезнена инфлация и скъпите мерки за борба с климатичните промени, за да ударят правителството на канцлера Олаф Шолц.

"Алтернатива за Германия", или AfD, която отрича въздействието на хората върху глобалното затопляне и иска да спре повече чужденци да идват в Германия, сега е наравно със социалдемократите на Шолц като втората най-популярна партия в страната, като в анкетите е само след съюза на опозиционните консерватори.

Някога разглеждана като маргинална радикална група, сега AfD привлича разочаровани поддръжници на утвърдените партии. Възходът ѝ съвпада с общественото недоволство от високите разходи за енергия и храна в резултат на бруталната атака на Русия срещу Украйна и от ескалиращите разходи, свързани с усилията на Европа за намаляване на вредните за климата въглеродни емисии. Фокусирайки се върху тези въпроси, популистката партия успешно използва пукнатините в управляващата коалиция на Шолц, която включва Зелените, про-бизнес настроените свободни демократи (FDP) и лявоцентристките социалдемократи на канцлера.

„Коалиционните партии губят подкрепа, защото не могат да предадат положителен разказ за бъдещето на страната“, каза в интервю Андреа Рьомеле, вицепрезидент на базираното в Берлин Hertie School. „Когато става въпрос за прилагане на техните политики, има постоянни разногласия и вътрешни борби между FDP и Зелените – това е раздорът, който събаря не само Зелените, но и управляващата коалиция като цяло.“

Това вътрешно несъгласие контрастира рязко с новата, единна позиция, застъпена от ръководството на AfD, каза Рьомеле, който отбеляза, че крайнодясната партия е успяла да привлече повече гласоподаватели, като e смекчила публичните си разпри. Освен това AfD се възползва от полемиката около притока на повече от един милион военни бежанци от Украйна и близо 250 000 търсещи убежище, дошли в Германия от страни като Афганистан, Сирия и Ирак през последната година.

Според последното проучване на Infratest Dimap подкрепата за AfD е скочила с два процентни пункта до 18%, което я поставя наравно със социалдемократите. Консервативният блок CDU/CSU падна с един пункт до 29%, докато Зелените загубиха един пункт до 15%, най-ниското регистрирано от това проучване от септември 2021 г. Свободните демократи останаха непроменени на 7%.

Въпреки нарастващото напрежение, всички други партии изключиха възможността да работят с AfD и е малко вероятно трипартийната коалиция на Шолц да се разпадне преди следващите федерални избори през 2025 г.

Въпреки това възраждането на крайната десница вече ограничава възможностите на Шолц да прилага смели мерки за защита на климата.

Основната жертва на нарастващата популярност на AfD е Зелената партия, тъй като нейният екологичен дневен ред е компрометиран от коалиционните партньори, които се стремят да се дистанцират от непопулярните мерки.

С предстоящите регионални избори в ключовите провинции Бавария и Хесен през октомври, управляващата коалиция на Шолц вече се оттегля от мерките за защита на климата и смекчава законодателството, като проектозакон, забраняващ на собствениците на жилища да инсталират нови газови котли в опит да намалят въглеродните емисии в жилищния сектор.

Поредица от регионални избори в източните провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия догодина може да донесе убедителни победи на популистката партия, която води в социологическите проучвания в региона. Бившият комунистически изток е силно зависим от добива на лигнитни въглища и стремежът на правителството да спре постепенно въглищата до 2030 г. - осем години по-рано от планираното - е изправен пред голям отпор в тези райони.

Помолен да коментира ситуацията на своята Зелена партия, министърът на икономиката Робърт Хабек се опита да омаловажи значението на изборите и призова своите коалиционни партньори да се съсредоточат върху единството.

„Не искам да превръщам социологическите проучвания в движеща сила зад моите действия“, каза Хабек в интервю в кулоарите на конференция в Берлин. „Но програма, която залага на разделение, винаги е от полза за разделящите сили.“

И все пак шансовете този раздор да приключи скоро са малки.

Реакция на избирателите

„Основната причина за доброто представяне на AfD е реакцията срещу много мерки и политики, зад които управляващата коалиция стои и които много граждани не желаят“, каза Питър Матушек, управляващ директор на Forsa. Той цитира примери за постепенно премахване на атомните електроцентрали, забраната на двигателите с вътрешно горене в автомобилите до 2035 г. и предложената забрана за отопление на газ, на всички от които, според него, се противопоставя мнозинството от германските граждани.

"Алтернатива за Германия", като ясна протестна партия, която е в фундаментална опозиция на управляващата коалиция, се възползва от това настроение“, каза той.

Политическата заплаха от крайната десница може също така да подкопае вече договорените усилия на правителството за намаляване на въглеродните емисии с две трети до 2030 г., например в областта на субсидиите. Повишаването на данъка върху дизела, въвеждането на данък върху керосина или намаляването на субсидиите за пътуване до работното място може да намали емисиите, но ще срещне широка съпротива от страна на работещите избиратели от средната класа, към които AfD се насочва.

Възходът на партията е удар и за консервативната опозиция. По време на кампанията си за ръководството на християндемократическата партия през 2018 г. Фридрих Мерц обеща да намали наполовина обществената подкрепа за AfD. Пет години по-късно дясната популистка партия почти удвои процентния си дял в социологическите проучвания.

В интервю за Funke Mediengruppe генералният секретар на Християндемократическия съюз Марио Чая отдаде успеха на AfD на несигурността относно политиките на управляващата коалиция. „Но, разбира се, ние също трябва да се запитаме самокритично защо тези разочаровани хора се обръщат към крайните периферии“, добави той.

Шолц е оптимист, че неговата коалиция може да постигне компромис за закона за отоплението на дома преди лятната ваканция - въпреки че, както каза канцлерът, обществеността в момента не подкрепя по-строги климатични мерки. Краят на правителствените пререкания за този закон може да помогне за възстановяване на подкрепата за управляващите партии.

Все пак сътрудниците на Шолц посочиха, че правителството е длъжно да изпълни целите си за намаляване на CO2, просто защото защитата на климата вече е гарантирана в конституцията. Ако администрацията му не успее да постигне поставените си цели, гражданите могат просто да съдят правителството на Шолц във висшия съд на Германия.