Голямата картина – Защо рецесията на Германия е важна и за България

Седмичен подкаст с Ивайло Лаков, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria

09:30 | 29 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Искате ли да разберете каква е голямата картина днес? Защо всяко едно политическо и икономическо решение има значение, независимо къде и кога е взето? Ефектът на пеперудата - или защо фалитът на регионална банка в САЩ оказва влияние върху личния живот на европейците?

“Голямата картина“ е новият подкаст на Bloomberg TV Bulgaria. Ще чуете дискусии по водещите геополитически и икономически събития. Журналистите Ивайло Лаков и Роселина Петкова правят преглед на водещите и истински важните събития от цял свят и проследяват тяхното отражение върху живота на всеки един от нас.

Една от най-важните новини от последната седмица беше, че според коригираните данни на германската национална статистическа служба, брутния вътрешен продъкт на страната се е свил за 2-ро тримесечие поред, този път с 0,3%, което значи, че тя е изпаднала в рецесия. Тази новина е важна за България,не само защото Германия е най-голямата икономика в Европа и икономически двигател на целия континент, а и защото тя е водещият икономически партньор на България с годишен стокообмен от около 8 млрд. евро.

Много икономисти очакваха тази рецесия, която е втора за Германия от 2020 година насам. По-тревожно е, че перспективите за икономическото бъдеще на страната са доста неясни, а според голям брой анализатори тя повече няма да може да играе ролята на локомотив на европейската икономика, което ще доведе до съществени и всеобхватни промени.

Какво може да попречи на Германия да продължи да движи европейската икономика и как ще се отрази това на България и останалите страни? 

Слушайте целия разговор в аудио файла. 

Всички епизоди от подкаста може да чуете тук