Петролът поскъпва след напредък по сделката за дълга в САЩ

West Texas Intermediate достигна над $68 за барел, след като загуби около 6% през предходните две сесии

09:30 | 1 юни 2023
Автор: Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши, тъй като напредъкът по сделката за дълга на САЩ и разширяването на фабричната дейност в Китай засенчиха постоянните опасения относно перспективите за търсенето.

West Texas Intermediate достигна над $68 за барел, след като загуби около 6% през предходните две сесии. Камарата на представителите прие законодателство за ограничаване на дълга, изпращайки мярката до Сената за разглеждане, докато крайният срок наближава. Частно проучване показа лека експанзия на китайската производствена дейност през май, изненадващо подобрение, което противоречи на официалните данни.

Търговците сега ще очакват срещата на ОПЕК+ през уикенда във Виена, където ще се обсъди производствената политика на групата. Устойчивият руски износ е част от причината фючърсите да паднат с около 15% тази година, както и агресивното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв.

„По-широката макро среда наистина стимулира настроенията“, каза Даниел Хайнс, старши стоков стратег в ANZ Group Holdings Ltd. „Всичко, което дава искрица надежда, че търсенето може да не е толкова слабо, колкото се очакваше, ще се разглежда като положително.“

Напредъкът по сделката за дълга също компенсира признаците за увеличаване на запасите от суров петрол в САЩ. Американският петролен институт съобщи, че запасите са се увеличили с 5,2 милиона барела миналата седмица, което би било най-голямото увеличение от февруари, ако бъде потвърдено от правителствени данни по-късно в сряда.