Петролът поскъпва след сделката за тавана на дълга на САЩ

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха над $73 за барел

10:03 | 29 май 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши, след като президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха предварителна сделка през уикенда за тавана на дълга на САЩ, вероятно предотвратявайки катастрофален фалит.

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха над $73 за барел, след като затвориха с 1,2% по-високо в петък. Байдън и Маккарти изразиха увереност, че тяхното споразумение ще мине през Конгреса и ще стигне до бюрото на президента за подпис. Очаква се ликвидността да бъде слаба в понеделник заради празниците в САЩ и Обединеното кралство.

Цената на петрола все още е с около 9% по-ниска тази година, тъй като слабото икономическо възстановяване на Китай и агресивното затягане на паричната политика на Федералния резерв натежаха върху перспективите за търсенето. Руското предлагане също е устойчиво, дори след като нацията заяви, че ще намали производството, докато вътрешната преработка на суров петрол спадна.

Динамиката на доставките остава на фокус, като наскоро Саудитска Арабия и Русия предложиха противоречиви изявления относно потенциала за промени в политиката за доставки от ОПЕК+. Групата се среща във Виена на 3-4 юни, за да реши нивата на продукцията.

Напредъкът на петрола „по отношение на тавана на дълга на САЩ ще успокои непосредствените заплахи от отговор на съкращаване на доставките“ от страна на ОПЕК+, каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията на Mizuho Bank Ltd.