Русия адаптира оръжията и тактиката си преди офанзивата в Украйна

Доклад на RUSI описва армия, която често е нефункционираща, разчитаща прекалено много на артилерия и страдаща от лош морал, но много далеч от изразходвана сила

19:40 | 19 май 2023
Автор: Марк Чемпиън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руските военни промениха начина, по който се бият 15 месеца след катастрофалната си инвазия в Украйна и представляват значителна заплаха, докато Киев подготвя голяма контраофанзива, се казва в проучване, публикувано в петък.

Широко разпространените възприятия за слабостта на руската армия в някои случаи са или остарели, или погрешно възприети според доклада от 30 страници на Кралския институт на обединените служби на Обединеното кралство (RUSI).

Въпреки че докладът описва армия, която често е нефункционираща, разчитаща прекалено много на артилерия и страдаща от лош морал, изследването казва, че фокусът върху тези слабости означава, че напредъкът на Русия на бойното поле често е бил пренебрегван.

Проучването е направено от полеви интервюта през април-май с 10 украински бригади, които са се сражавали с руски части по време на войната. Не беше възможно да се потвърдят твърденията независимо.

Според Ник Рейнолдс, един от двамата автори на доклада, руската армия далеч не е изразходваната сила, както често се характеризира.

„В социалните медии се изхвърлят много неща, които предполагат липсата на капацитет на Русия, но социалните медии са изпълнени с пропаганда и от двете страни и на този етап решихме, че е необходима по-трезва оценка“, каза Рейнолдс, добавяйки, че очакванията за Украйна са зададени „много, много високо“.

Разбирането как Русия е променила своя подход е важно не само за Украйна, но и за членовете на Организацията на Северноатлантическия пакт, които са изправени пред все по-враждебен и развиващ се съперник в Москва, се казва в доклада.

Русия до голяма степен е коригирала ранните неуспехи в противовъздушната отбрана на бойното поле, като е свързала правилно ракетните системи и техните сензори по 1200-километровия фронт на нахлуването, според доклада.

В резултат на това руските сили успяха до голяма степен да премахнат заплахата от украинските ракети HARM с радарно насочване, да прехванат ракети и да свалят ниско летящ украински боен самолет от 150 километра.

Възможностите на Русия за електронна война, които сега са разгърнати на всяко ниво, се развиват непрекъснато. Това струва на Украйна 10 000 дрона на месец. Според доклада руските сили изглежда са в състояние да дешифрират украинските криптирани комуникационни системи на Motorola в реално време.

Адаптиране на танкове и бойни части

На земята руските бойни инженери успяваха да изградят понтонни мостове със скорост дори в началото на войната и сега създават отбранителни окопи и сложни минни полета, през които всяка офанзива ще трябва да пробие.

Руските командни центрове, които се оказаха уязвими на прецизни атаки от американски ракети HIMARS миналия юли, докато комуникациите им редовно бяха хаквани, сега са вкопани в подсилени бункери. Те са превзели местните телефонни мрежи в окупирани територии, изолирайки ги и използвайки ги само за целите на войната.

Руската армия направи своите основни бойни танкове Т-80 и Т-72 по-малко уязвими от украинския арсенал от западни противотанкови оръжия, като подобри защитната им броня и ги направи по-малко откриваеми за ракети с топлинно насочване.

Русия беше широко осмивана на Запад за разполагането на остарели танкове Т-55 и Т-62, но те представляват „сериозна заплаха на бойното поле“, се казва в доклада. Това е така, защото те не се използват като танкове, а в ролята на огнева поддръжка като бойни машини на пехотата, които имат по-тежка броня и по-големи оръдия.

Силно критикуваното преминаване към сражение с така наречените „човешки вълни“ около източния град Бахмут беше рационален, макар и брутален отговор на големите загуби на бронирани машини, опитни войски и артилерийски боеприпаси, които Русия претърпя по-рано във войната, се казва в доклада.

Техниката включва организиране на малки групи от леко въоръжена пехота в части, използвани за разкриване на украински позиции, последвани от по-опитни и по-добре въоръжени части, според RUSI.

„Като цяло тази структура на силите е цинично, но съгласувано решение на проблема, пред който са изправени руските сухопътни сили; те са в състояние да мобилизират голям брой персонал, но повечето единици са с лошо качество“, се казва в доклада.

Ракетни удари

Нищо от това не може да скрие факта, че прехвалената руска армия се представи значително по-слабо, като не успя да постигне амбициозните цели на президента Владимир Путин за подчиняване на Украйна.

Доставката на британски и френски крилати ракети с голям обсег на Украйна през последните дни представлява ново сериозно предизвикателство за активите на руското командване дълбоко зад фронтовата линия, според човек, близък до руското министерство на отбраната.

Според Рейнолдс от RUSI и неговия съавтор Джак Уотлинг армията се сблъсква с модерни оръжия по стандарт на НАТО за първи път и ще има трудности да се справи с тях. Това несъответствие може да се е проявило през последните дни, когато Украйна заяви, че е използвала новопридобитата система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да свали няколко от най-новите руски хиперзвукови ракети "Кинжал".

Русия каза, че ракетите, изстреляни във вторник вечерта, са поразили целите си и че "Кинжал" е унищожила батерия "Пейтриът". Заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Синг каза в четвъртък, че системата е претърпяла незначителни щети, ремонтирана е и отново работи.

Преминаването от атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна може да показва намерение на Русия да удари и деградира военни цели преди контранастъплението, но това не е ясно, според Бен Бари, старши сътрудник по сухопътните сили в Международния институт за стратегически изследвания.

Ако целите наистина са военни, „украинците не е задължително да ни кажат“, каза Бари.