Петролът продължава да поскъпва след данни за свиване на запасите в САЩ

Фючърсите на West Texas Intermediate се повишиха за трета сесия до $74 за барел

09:30 | 29 март 2023
Обновен: 09:49 | 29 март 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът увеличи печалбите, след като доклад на индустрията сигнализира за голямо намаляване на запасите от суров петрол в САЩ, докато продължаващ спор спира износа от Турция.

Фючърсите на West Texas Intermediate се повишиха за трета сесия до $74 за барел, като отслабването на опасенията относно банковата криза добави към възходящото настроение. Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол са спаднали с 6,1 милиона барела миналата седмица, според хора, запознати с данните. Това ще бъде най-голямото им свиване за тази година, ако бъде потвърдено от правителствени данни по-късно в сряда.

САЩ настояват Ирак и Турция да възобновят износа от пристанището Джейхан, след като спор, включващ кюрдските власти, спря доставките на около 400 000 барела на ден, затягайки пазара и спомагайки за повишаване на цените. Правителството на Ирак обаче каза, че Кюрдистан трябва да поеме водещата роля за излизане от ситуацията.

Петролът все още е напът да отбележи пета месечна загуба, след като опасенията за потенциална рецесия в САЩ и устойчивите руски потоци натежаха върху цените. ОПЕК+ не показва никакви признаци за коригиране на производството, когато неговият Съвместен комитет за наблюдение на министрите се срещне следващата седмица, запазвайки курса на фона на турбуленцията на финансовите пазари.

„Притесненията относно предлагането продължават да подкрепят цените на петрола“, каза Уорън Патерсън, базиран в Сингапур ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Вниманието на пазара все повече ще се насочва към ОПЕК+ и срещата на JMMC следващата седмица.“