Пазарът на облигации се включи в протеста срещу съдебната реформа на Нетаняху

През войни, конфликти и глобални икономически кризи рейтингът на Израел никога не е бил понижаван от някоя от големите рейтингови компании. Но политическият смут разклаща доверието

19:00 | 22 март 2023
Автор: Нети Исмаил и Гуен Акерман
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на месеци критиците на израелския премиер Бенямин Нетаняху предупреждават, че неговите предложения за преразглеждане на съдебната система могат да изложат на риск кредитния рейтинг A+ на Израел.

Ценообразуването на дълговите пазари предполага, че инвеститорите вече са го намалили.

Допълнителната доходност, която купувачите на облигации изискват, за да държат 10-годишния дълг на Израел спрямо съпоставимите държавни облигации на САЩ, беше 28 базисни пункта към вторник, най-високата стойност от три години. Премията е още по-значима, защото през по-голямата част от този период спредът беше отрицателен, което означаваше, че инвеститорите изискваха повече, за да притежават дълга на правителството на САЩ, отколкото да държат израелския дълг в шекели. Вече не.

Това е удар за страна, отдавна смятана за относително безопасен залог за инвеститорите поради постоянния си излишък по текущата сметка и процъфтяващата технологична индустрия. Шекелът е една от само двете основни световни валути, които поддържат стойност спрямо долара през последното десетилетие, заедно с швейцарския франк, и през войни, конфликти и глобални икономически кризи рейтингът на Израел никога не е бил понижаван от някоя от големите рейтингови компании. Но политическият смут разклаща доверието.

Преоценката на пазарите означава, че Израел вече има едни от най-високите разходи по заеми сред страните с висок инвестиционен рейтинг и плаща повече от страни с по-нисък рейтинг, включително Португалия и Тайланд. Разходите за застраховане на израелския дълг срещу неизпълнение се повишиха рязко, като се повишиха с 30 базисни пункта от края на декември до 70 по-рано тази седмица. Той се търгува на около 64 базисни пункта в Лондон в сряда, по-високо от по-ниско оценените Словения и Испания.

„Има разумен шанс суверенният кредитен рейтинг на Израел да бъде намален с една степен през следващите месеци“, каза Брендън Маккена, стратег в Wells Fargo & Co. в Ню Йорк. „В краткосрочен план смятам, че дългът в местна и чуждестранна валута може да остане под натиск, тъй като несигурността около местната политика продължава.“

Бягство на капитала

Усилията на Нетаняху да изтръгне повече власт от израелските съдилища изкараха десетки хиляди израелци на улиците за протести два пъти седмично. Сред тях са видни фигури от високотехнологичния и финансовия сектор на Израел, които предупредиха, че мерките застрашават демокрацията на Израел, както и способността на страната да привлича и задържа както таланти, така и капитали.

Moody’s Investors Service и Fitch Ratings предупредиха този месец за рискове за рейтинга на дълга на Израел и икономическите перспективи от промените. И двете рейтингови агенции дават най-висока оценка на страната.

Въпреки че изтичането на капитали и изтичането на мозъци, за които противниците на Нетаняху предупреждаваха, изглежда все още не се случват, това не означава, че няма да се случи, каза Шмуел Чафетс, основател на Target Global, инвеститор в израелски технологии.

„Сега парите напускат в скромни количества, но може да стане лавинообразно, ако това продължи достатъчно дълго“, каза той.

SVB ефект

Бързият колапс на Silicon Valley Bank по-рано този месец разтърси технологичната общност на Израел, не само защото беше основната банка за много от стартиращите компании в страната, но и поради това, което може да означава за финансирането в сектора в по-широк план. Технологиите са отговорни за 15% от икономическата продукция на Израел, около половината от неговия износ, а работниците в сектора плащат една четвърт от всички данъци върху доходите на нацията.

Разпадането на банката също така показа колко лесно годините на очевиден успех могат да бъдат заличени, според Надав Лидор, генерален мениджър на Brex Israel, технологична компания за финансови услуги.

„Сривът на SVB е наистина тревожен за израелската екосистема, но съдебната реформа е най-голямата заплаха“, каза той.

Подобни притеснения подкопават и доверието във валутата, като шекелът пада близо до тригодишно дъно. Като се има предвид високата му корелация с американските акции, сътресенията на пазарите също биха могли да добавят по-голям натиск, казаха стратезите на Bank of America Corp. Михаил Лилуашвили и Май Доан в бележка в края на миналата седмица.

Във вторник търговците на деривати бяха най-мечи настроени към шекела от октомври, според едномесечните обръщания на риска.

„Намираме се в голяма буря в световен мащаб и това е локално торнадо в глобална буря“, каза Рой Хелдщайн, главен оперативен директор на фирмата за рисков капитал Team8 в Тел Авив.