Казахстан не може да намери достатъчно суров петрол за пренос към Европа

ЕС се готви да внася повече втечнен природен газ (LNG) с увеличаване на капацитета през следващата година

15:09 | 12 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Казахстан среща трудности да намери достатъчно суров петрол, за да отговори на исканията на европейските страни за доставки през руската тръбопроводна система „Дружба“, което би им позволило да намалят отношенията си с Москва.

Германия трябва да приеме доставката на общо 40 000 тона казахстански петрол, прекаран по тръбите през това тримесечие, според KazTransOil, държавният оператор на нефтопроводи. Това е спад с почти 90% от първоначално планираното.

Казахстанските производители се борят да намерят резервни барели, които биха помогнали на европейските фирми да се откажат от руските доставки, казаха хора, запознати с въпроса. На всичкото отгоре те също не искат да използват връзката "Дружба", защото могат да спечелят по-добра възвръщаемост, като използват други маршрути за износ от централноазиатската нация без излаз на море, казаха те.

Министерството на енергетиката на Казахстан и държавният производител на петрол KazMunayGas не отговориха веднага на искане за коментар. Говорителка на германското министерство на икономиката каза, че не може да коментира дали вносът по тръбопроводи от Казахстан е намален от първоначално планираното.

Производството на петрол в Казахстан е спаднало с около 100 000 барела на ден от края на февруари, според ежедневни данни на правителството. Добивът за кратко се възстанови от непланираната поддръжка на находището Тенгиз, най-големият производител в страната, което ограничи потоците по-рано миналия месец, но оттогава отново спадна.

Tengizchevroil, оператор на находището, потвърди, че друг производствена линия вече е изведена от експлоатация за поддръжка, което отново прекъсва потоците.

CPC връзката на Caspian Pipeline Consortium с Черно море предлага на Казахстан достъп до широк кръг от международни купувачи и качествена банка, която запазва стойността на барелите, поставени в системата.

Европейският съюз забрани почти целия внос на петрол по море от Русия в началото на декември, но позволи на пет държави - Германия, Полша, Унгария, Словакия и Чехия - да продължат да получават доставки през тръбопроводната система "Дружба" от Русия.

Германия, която преди беше най-големият купувач чрез "Дружба", избра да спре тръбопроводните притоци в края на 2022 г., докато Полша ги намали рязко. Това създаде нужда от алтернативи, но логистиката за закупуване на товари от международния пазар не е проста.

За купувачите на казахстански барели предимството на използването на "Дружба" е, че обемите, които получава от централноазиатската страна, ще бъдат химически подобни на обичайния поток от суров петрол Urals. Входящите суровини в руската тръбопроводна система се смесват, за да се създаде еднакъв експортен клас, единствената разлика за германския купувач ще бъде в това на кой плаща за суровия петрол, който получава.

Северният клон на системата "Дружба" захранва две рафинерии в източна Германия, както и заводи в Полша. Южният клон минава към Унгария, Словакия и Чехия.

Казахстан има капацитет да повиши годишните доставки до 6 милиона тона, каза по-рано тази година Министерството на енергетиката на страната Болат Акчулаков. Но досега страната има трудности да намери дори 20 000 тона, които да изпомпва в Германия.

Повече LNG терминали

Европейският съюз планира да разшири капацитета си за приемане на втечнен природен газ (LNG) с почти една трета до следващата година, докато продължава да замества тръбопроводните доставки от Русия.

Блокът ще увеличи броя на терминалите за внос на втечнен природен газ от 27 на 35, каза Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, в Twitter след среща с глобални доставчици на газ.

ЕС почти напълно се отказа от тръбопроводен газ от Русия - преди това най-големият доставчик на блока - малко повече от година след като инвазията на Кремъл в Украйна доведе до историческа енергийна криза. LNG, по-специално от САЩ, е основният източник на алтернативни доставки за Европа, която също така ограничи търсенето на енергия.

Плаващите терминали за внос, известни като FSRU, са бързо решение за добавяне на нов капацитет в рамките на месеци, включително в Нидерландия, Германия и Финландия. Допълнителният капацитет – дори и да не е напълно използван – предлага на доставчиците възможност да доставят повече LNG и да избегнат затруднения, с които регионът се сблъска миналата година.

До следващата година ЕС планира да повиши капацитета си за регазификация до 227 милиарда кубически метра от сегашните 178 милиарда кубически метра.

„Една от най-забележителните промени се отнася до газовата инфраструктура на ЕС“, каза на пресконференция в Брюксел Кадри Симсон, енергиен ръководител на комисията. „За по-малко от една година разширихме значително портфолиото от 23 терминала за регазификация на LNG. Имаме осем нови FSRU или LNG терминала, отворени или в процес на разработка.“