НАТО планира по-висока цел за разходи, въпреки че не успява да постигне настоящата

Съюзниците като цяло са съгласни, че трябва да харчат повече, но един от основните нерешени въпроси ще бъде колко бързо трябва да го направят

15:36 | 14 февруари 2023
Автор: Наталия Дроздяк
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Страните от НАТО може да се споразумеят още това лято да изразходват поне 2% от своята икономическа продукция за отбрана, което представлява лека промяна спрямо 10-годишното обещание на алианса да „се придвижи към насоките от 2%".

Генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг и министрите на отбраната на алианса ще започнат да обсъждат целта, когато започнат двудневната си среща в Брюксел, с цел да се споразумеят за ревизия до следващата среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Страните от НАТО обещаха да харчат повече за отбрана след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, но много от тях - включително Люксембург, Канада и Италия - все още срещат трудности да се съобразят със старите насоки. Това затруднява НАТО да засили значително целта, което може да накара съюзниците вместо това да се съгласят на праг от 2%, казват настоящи и бивши служители и дипломати.

И дори това може да бъде проблемно, особено след като икономиките страдат от високите цени на храните и енергията.

„Ако Столтенберг успее да получи съгласието им, че 2% трябва да бъде долна граница, тогава това вече би било политически значим процес“, каза Хайнрих Браус, старши сътрудник в Германския съвет за външни отношения и бивш помощник генерален секретар на НАТО за отбранителната политика от 2013 г. до 2018 г. „В действителност това би означавало, че всяка държава ще се очаква да плаща повече от 2%“.

През ноември Столтенберг каза, че инвестициите в отбраната ще бъдат важна тема на срещата във Вилнюс, добавяйки, че „2% от БВП за отбрана трябва да се считат за долна граница, а не за таван“.

Докато се водят тези дискусии, алиансът планира по-широко преразглеждане на отбраната си, предизвикано от руското нахлуване в Украйна. Лидерите на НАТО се споразумяха на срещата на върха в Мадрид миналия юни да създадат нов модел на силите, който ще постави около 300 000 войници в състояние на висока бойна готовност и също така да изгради ротационни бригади за защита на източния фланг, като всичко това ще изисква допълнителни инвестиции.

Полша вече планира да изразходва 4% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана и съюзниците от НАТО може да се сблъскат с натиск от източните нации да увеличат още повече разходите. Тогавашният министър-председател на Великобритания Борис Джонсън призова съюзниците да обмислят харченето на повече от 2%, когато се събра с лидери в Мадрид миналата година, като Обединеното кралство иска да надмине сегашното си ниво от 2,1%.

Но по-висока цифра може да се сблъска с отказ от по-малки страни, които имат относително висок БВП, които може да се затруднят да намерят начини да похарчат парите. И докато Германия планира да похарчи най-малко 100 милиарда евро за модернизиране на отбранителните си системи, Берлин не очаква да постигне целта до края на 2025 г.

Въпреки че съюзниците като цяло са съгласни, че трябва да харчат повече, един от основните нерешени въпроси ще бъде колко бързо трябва да го направят, според високопоставен европейски дипломат, който добави, че има и натиск по-голяма част от тези разходи да бъдат инвестирани в способности, а не в пенсии или други нематериални разходи. През 2014 г. съюзниците също си бяха поставили цел да изразходват поне 20% от годишните си разходи за отбрана за ново оборудване и изследвания.

Политически насоки

Въпреки дългогодишния натиск от страна на САЩ върху европейските нации да отделят повече пари за отбрана, включително от бившия президент Доналд Тръмп, страните на континента все още не признават спешността на въпроса, каза Браус. Тъй като САЩ все повече измества фокуса си към Китай и Индо-Тихоокеанския регион, Вашингтон може да реши да премести част от активите си в региона и европейците ще трябва да засилят своите собствени, каза той.

На срещата в Брюксел тази седмица министрите на отбраната също се очаква да подпишат нови политически насоки, които ще определят инвестиционните изисквания за съюзниците, за да се подготвят за всяка потенциална бъдеща военна дейност.

Класифицираните насоки ще планират начини НАТО да се включи едновременно в така наречения "конфликт по член 5" с висока интензивност, където съюзниците ще трябва да се защитават взаимно, както и в събитие извън зоната, което не е по член 5, в същото време, казаха запознати. Член 5 е клаузата за взаимна отбрана на НАТО.

Съюзниците в НАТО ще бъдат помолени да пренасочат инвестициите към способности, необходими за колективна отбрана, като по-тежки сили, както и повече противовъздушна и противоракетна отбрана, каза високопоставен служител на НАТО. Ръководството също така ще подчертае необходимостта от повече инвестиции в цифрова модернизация и ще подчертае необходимостта от използване на данни, събрани от силите, по интегриран начин. След като насоките бъдат приети, военното командване на НАТО ще уточни изискванията за всеки съюзник през следващите месеци.