Санкциите работят: данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринаха с 46%

Дефицитът на Русия достига 25 милиарда долара заради спада на приходите от енергия

08:27 | 7 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите от петрол и газ на руското правителство се сринаха през януари, което допринесе за най-големия бюджетен дефицит за първия месец на годината поне от 1998 г.

Данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% през януари спрямо предходната година, докато имаше 59% увеличение на разходите поради войната в Украйна. Комбинацията от тези фактори даде на Русия публичен дефицит от 1,76 трилиона рубли (25 милиарда долара), съобщи Министерството на финансите в понеделник.

Спадът в приходите от петрол и газ следва санкциите на Запада срещу руския износ, които сега включват забраната на Европейския съюз за повечето морски внос на сурови и рафинирани горива, както и горната граница на цените на Г-7. Благодарение на тези мерки суровият петрол Urals - ключовата експортна смес на Русия - се търгува със значителни отстъпки спрямо референтните цени.

Президентът Владимир Путин, чиято военна агресия срещу Украйна предизвика международните санкции, поиска от правителството си да излезе с план как да оцени цената на руския петрол, за да компенсира отрицателния ефект от санкциите върху бюджетните приходи до 1 март. В момента Министерството на финансите облага производителите на петрол въз основа на месечна ценова оценка на Urals от Argus Media. Оценката включва разходи за транспорт и застраховка за товари, изпратени до Северозападна Европа.

Правителството на Русия работи върху нови подходи „за преминаване към алтернативни ценови индикатори за данъчни цели“, каза Министерството на финансите. Това е така, защото „представителността на котировките на Urals като обективен ценови индикатор за експортните цени на руския петрол“ е намаляла.

През януари Urals беше средно 49,48 долара за барел, най-ниското ниво от декември 2020 г., според Министерството на финансите. Това се сравнява със средната референтна цена на Brent от 77,82 долара за барел миналия месец.

Спад в неенергийните приходи

Спадът в износа на руски газ също допринесе за по-ниските приходи от енергия, след като "Газпром" намали по-голямата част от доставките си за Европа, някога най-големият ѝ пазар.

Неенергийните приходи също са спаднали с 28% през януари, каза министерството, обвинявайки отчасти промяна в правилата за данъка върху добавената стойност.

„Спадът в приходите от петрол в бюджета се очакваше, но спадът от 30% на данъците, свързани с вътрешното потребление, е зловещ“, каза Алекс Исаков, икономист в Bloomberg Economics. „Очакваме приходите от петрол да продължат да се представят по-слабо през цялата година, което ще доведе дефицита до 1,5% от БВП над прогнозите на правителството.“

В отделно изявление Министерството на финансите разкри, че е продало 3,6 тона злато, както и 2,3 милиарда юана от държавния фонд през януари, за да помогне за покриване на дефицита. По-голямата част от международните резерви на Русия са замразени от международните санкции. Министерството каза, че вярва, че все още може да изпълни бюджетните си цели тази година.