Ванкувър експериментира с облекчаване на ограниченията за твърди наркотици

Целта на правителството е да насърчи употребяващите наркотици да потърсят помощ, трафикът на наркотици остава нелегален

18:30 | 31 януари 2023
Обновен: 19:22 | 31 януари 2023
Автор: Тифъни Кери
Снимка: Taehoon Kim/Bloomberg
Снимка: Taehoon Kim/Bloomberg

Четири години след легализирането на марихуаната за развлечение, Канада отново ще демонстрира своята прогресивна политика към наркотиците на 31 януари, когато влиза в сила закон, облекчаващ рестрикциите за личното притежание на твърди наркотици в Британска Колумбия, съобщава Bloomberg.

Провинцията вече няма да преследва наказателно лица на възраст над 18 години, които са заловени с по-малко от 2,5 грама твърди наркотици, включително хероин, морфин, фентанил, кокаин, метамфетамин и MDMA (известен още като екстази). Вместо това ще им бъде предложена информация за социални програми и лечение, ако поискат такава. Трафикът на наркотици ще остане нелегален, независимо от притежаваното количество. Експериментът ще продължи три години.

„Като се има предвид нашето разбиране, че употребата на вещества е здравен проблем, а не криминален проблем, трябва да предприемем тази допълнителна стъпка, за да се справим със срама и стигмата“, заяви Дженифър Уайтсайд, министър на психичното здраве на Британска Колумбия. Според министъра новият закон ще насърчи хората да търсят подкрепа.

Експертите по обществено здраве смятат, че експериментът е изправен пред големи шансове. Най-западната провинция на Канада е нулева точка за изпитания за политиката за наркотици от 1959 г., когато откри първата в света метадонова клиника. Оттогава се опитаха няколко други програми, които подкрепят премахването на престъпната стигма от употребата на наркотици, за да се съсредоточат вместо това върху основните социални, икономически и психични проблеми на употребяващите.

Въпреки това в Британска Колумбия са налице нарастващи нива на смъртни случаи и престъпления, свързани с наркотици. Смъртните случаи от свръхдоза миналата година са 41,7 на 100 хиляди души, или повече от пет пъти по-високи от 1996 г. За сравнение, смъртните случаи от свръхдоза в САЩ са 28,3 на 100 хиляди души през 2020 г. Провинцията харчи милиарди долари годишно за услуги и съоръжения за употребяващите наркотици, докато се опитва да се справи с извънредната ситуация в областта на общественото здраве.

Смъртните случаи

Смъртните случаи от опиуми и наркотици нарастват в Британска Колумбия в рамките на последното десетилетие. Графика: Bloomberg 

Ходът на Британска Колумбия следва подобни действия на Португалия, първата страна, която декриминализира твърдите наркотици през 2001 г., и американския щат Орегон, който направи това през 2020 г. Промяната ще бъде най-видима в най-големия град в региона Ванкувър, известен в туристическия сектор. И все пак туристите често са шокирани да видят алеи близо до някои от основните търговски зони, пълни с хероинозависими.

Промяната в политиката става факт в труден момент както за провинцията, така и за политиките за наркотиците като цяло. В световен мащаб социалната тежест от употребата на наркотици нараства и правителствата търсят решения. Според световния доклад на ООН за наркотиците за 2022 г. 284 милиона души на възраст между 15 и 64 години са употребявали незаконни вещества през 2020 г., което е 26% увеличение спрямо предходното десетилетие.

Докладът на ООН казва, че трафикантите се преместват в нови територии и че по-голям процент от младите хора употребяват наркотици – и то в по-големи количества. Един от ефектите на пандемията междувременно е тревожното нарастване на употребата на наркотици и проблемите с психичното здраве. Възходът на фентанил като самостоятелно лекарство и смъртоносен замърсител повиши залозите.

Отслабването на икономическите условия и нарастването на проблемите с психичното здраве в световен мащаб карат учените да се съмняват дали канадският експеримент ще успее. Има и много неизвестни, когато става въпрос за ефективността на политиката за наркотици. Изследователите смятат, че не е ясно какво работи най-добре за намаляване на предозирането с наркотици, престъпността и социалните проблеми, които съпътстват употребата им.

Кевин Сабет, съветник по политиката за наркотиците в администрациите на Буш, Клинтън и Обама и жител на Ванкувър, посочва, че никога не е виждал ситуацията в града толкова лоша, колкото е днес. Сабет, президент на Foundation for Drug Policy Solutions, организация с нестопанска цел, която цели да образова лицата, вземащи решения, и обществеността относно превенцията и лечението на употребата на наркотици, смята, че във Ванкувър от години има фактическа декриминализация, при която полицията „си затваря очите“ за наркотиците потребители и вместо това се фокусира върху свързани престъпления и дилъри.

„Не твърдя, че трябва да загърбим употребяващите наркотици и да ги хвърлим в затвора, но те се нуждаят от по-цялостен здравен отговор, а не от този либертариански отговор на бездействието“, казва Сабет.

Някои експерти се съмняват дали щедрите програми на Ванкувър са го превърнали в убежище, което привлича употребяващите наркотици от други места. Ванкувър не само е пионер в метадоновите клиники, но и открива първото място за безопасно инжектиране в Северна Америка през 2003 г.

Досега има малко доказателства, че лидерската роля на провинцията в движението за намаляване на вредите е проработила. Неговият Център за контрол на заболяванията използва моделиране, според което 7542 смъртни случая са били избегнати между януари 2015 г. и март 2022 г. благодарение на услуги като предотвратяване на предозиране и контролирана консумация. Въпреки това употребата на незаконни наркотици се превърна от третата водеща причина за неестествена смърт през 2011 г. след самоубийствата и инцидентите с моторни превозни средства до водещата причина от 2015 г. насам.

.