Увеличаващият се бюджет за отбрана на Япония вече е почти равен на този на Русия

Правителството ще разкрие как планира да използва средствата по-късно този месец

18:45 | 6 декември 2022
Автор: Изабел Рейнолдс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Японският министър-председател Фумио Кишида нареди рязко увеличаване на разходите за отбрана, което може да доведе до увеличаване на бюджета за отбрана на страната, която отдавна е пасифистка, до нива, близки до тези на Русия.

Кишида инструктира министрите да съставят бюджет от около 43 трилиона йени (315 млрд. долара) за петгодишния период, започващ през април, заяви министърът на отбраната Ясуказу Хамада в понеделник. Това е с 57% повече от първоначално предвидените 27 трилиона йени за настоящия петгодишен период.

Промяната в посоката на развитие на Япония, която е запазила пацифистката си конституция, изготвена от САЩ след поражението си във Втората световна война, идва след като страната беше шокирана от нахлуването на Русия в Украйна. Заплахите на Китай към Тайван и атомните амбиции на Северна Корея също подкрепиха Токио да започне едно от най-големите си увеличения на военния бюджет от десетилетия насам.

Проучване на общественото мнение, проведено от вестник "Yomiuri " през уикенда, показа, че 51 % от анкетираните одобряват увеличението до над 40 трилиона йени, докато 42 % не го одобряват.

Парите ще бъдат използвани за такива дейности като складиране на ракети, които могат да поразяват военни обекти в съседните държави Русия, Китай и Северна Корея. Друга цел през следващите 10 години е да се утрои броят на военните части, оборудвани с прехващачи на балистични ракети в югозападната островна верига, която се простира към Тайван, съобщи Kyodo News в понеделник, позовавайки се на проект на правителствен документ.

Новината срещна критики от страна на Китай. "Япония сензационно раздухва регионалното напрежение в опит да търси военен пробив", заяви говорителката на външното министерство Мао Нин на редовния брифинг в Пекин във вторник.

"Това е изключително опасно. То не може да не постави азиатските съседи и международната общност в състояние на повишена тревога относно ангажимента на Япония към изключително отбранителна политика и към мирно развитие", каза тя.

Увеличението, поискано от Кишида може да означава, че Япония ще прескочи страни като Саудитска Арабия и Франция и ще стане петият по големина производител на отбранителни средства в света и ще достигне годишни разходи приблизително на нивото на тези на Русия, въз основа на данни за 2021 г., предоставени от Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Спадът на курса на йената спрямо долара през последните месеци означава, че парите може да не стигнат толкова, колкото в миналото.

Министерствата и политиците от управляващата Либерално-демократическа партия спорят за размера на увеличението, което ще постави под още едно напрежение финансите на дълбоко задлъжнялата и застаряваща държава.

Премиерът призова до края на годината да бъде изготвен конкретен план за финансиране на увеличението, включващ реформи на разходите и използване на неданъчни приходи, както и на данъци, каза Хамада. Министърът на финансите Шуничи Сузуки заяви пред репортери във вторник, че ще са необходими корекции, за да се осигурят необходимите средства за петгодишния период.

Правителството ще разкрие как планира да използва средствата в преработените документи за националната сигурност и в годишния бюджет, който ще бъде представен по-късно този месец.

Кишида също така нареди на министрите да се стремят да увеличат общите разходи, свързани с отбраната, до 2% от брутния вътрешен продукт за същия петгодишен период. Макар Япония да не е член на Организацията на Северноатлантическия договор, това би било в съответствие с целта, определена за нейните членове.

Цифрата вероятно ще бъде съставена от разходите на Министерството на отбраната и други пера, като например финансирането на научните изследвания и бреговата охрана, които досега се отчитаха отделно.