Blackstone ограничава тегленията от фонда за имоти - инвеститорите бързат да излязат

Групата за частен капитал продава дялове в казина в Лас Вегас

14:05 | 2 декември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Blackstone ограничи тегленията от своя фонд за инвестиции в недвижими имоти на стойност 125 млрд. долара след рязко нарастване на броя на исканията за обратно изкупуване, тъй като инвеститорите настояват да получат пари в брой, а опасенията за дългосрочното състояние на пазара на търговски имоти нарастват, пише Financial Times.

Групата за частни капиталови инвестиции одобри само 43% от исканията за обратно изкупуване в своя фонд Blackstone Real Estate Income Trust (Breit) през ноември, сочи известие, изпратено до инвеститорите в четвъртък. Акциите на Blackstone спаднаха с 8%.

Ограничението за изтегляне на средства подчертава рисковете, които са поели по-богатите лица, инвестирайки в огромния частен фонд за недвижими имоти на Blackstone, който - след отчитане на дълга - притежава 69 млрд. долара нетни активи, обхващащи логистични съоръжения, жилищни сгради, казина и медицински офис паркове.

Според запознати около 70% от исканията за обратно изкупуване са дошли от Азия, което е изключително голям дял, като се има предвид, че инвеститорите извън САЩ представляват само около 20% от общите активи на Breit.

Един от партньорите във фонда заяви пред Financial Times, че лошото представяне на азиатските пазари и икономики напоследък може да е оказало натиск върху инвеститорите, които сега се нуждаят от парични средства, за да посрещнат задълженията си.

Според неотдавнашен доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (National Association of Realtors) в САЩ търговските имоти са подложени на натиск от нарастващата инфлация и лихвените проценти. В световен мащаб настроенията в сектора на недвижимите имоти се влошиха и някои високопоставени инвеститори предупредиха за липса на финансиране в някои части на сектора.

Рязкото нарастване на исканията за изкупуване идва в момент, в който Blackstone обяви продажбата на почти 50-процентния си дял в казината MGM Grand Las Vegas и Mandalay Bay Resort в Лас Вегас за 1,27 млрд. долара. Включително дълга, сделката оценява имотите на повече от 5 млрд. долара.

Постъпленията от продажбата, която беше договорена с премия спрямо балансовите стойности на имотите, ще помогнат за ликвидността на Breit, докато изпълнява искания за обратно изкупуване - или ще бъдат реинвестирани в по-бързо растящи активи, заяви лице, запознато с въпроса.

През октомври Breit получи 1,8 млрд. долара искания за обратно изкупуване, или около 2,7% от нетната стойност на активите си, а през ноември и декември получи искания за обратно изкупуване, които надхвърлят тримесечния лимит.

През ноември тя е позволила на инвеститорите да изтеглят 1,3 млрд. долара, или само 43% от получените искания за обратно изкупуване. През този месец Blackstone ще позволи на инвеститорите да откупят само 0,3% от нетните активи на фонда, се казва още в известието.

Мениджърите на частен капитал все по-често се обръщат към инвеститорите на дребно, като твърдят, че богатите инвеститори трябва да имат същата възможност като пенсионните и държавните фондове да диверсифицират от публичните пазари. Част от аргументите на мениджърите на частни фондове са, че като се откажат от някои права на ликвидност, може да се постигне по-висока възвръщаемост.

Фондът Breit позволява 2% от активите да бъдат изкупувани от клиентите всеки месец, като за едно календарно тримесечие се допускат максимум 5%. За деветте месеца до края на септември фондът е реализирал възвръщаемост от над 9% поради нарастващите наеми от имотите и изплащането на дивиденти.

Увеличението на стойността му е в контраст с публично търгуваните инвестиционни тръстове за недвижими имоти, които рязко понижиха стойността си в съответствие със спада на фондовите пазари.

През последните години фондът е един от големите източници на ръст на управляваните от Blackstone активи, наред с частния кредитен фонд BCRED. През последните тримесечия нарастващите искания за обратно изкупуване от двата фонда притесниха анализаторите като сигнал за спиране на растежа на активите.

"Нашият бизнес се гради на резултати, а не на потоци от средства, а резултатите са стабилни", заяви Blackstone в изявление, изпратено до Financial Times, в което се подчертава концентрацията на фонда в жилища под наем и логистика в бързоразвиващи се райони на САЩ и неговите предимно фиксирани лихвени задължения.