"Яндекс" търси одобрението на Путин да продаде операциите си в Русия

Yandex се опитва да спаси част от амбициите си за технологично лидерство на фона на неодобрението на Запада спрямо Кремъл

08:31 | 25 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

"Яндекс" (Yandex) – компанията, която често е описвана като „руската Google“, търси благословията на Владимир Путин, за да продаде операциите си в страната, да отдели основните си международни проекти и да назначи дългогодишен довереник на президента, който да управлява отношенията ѝ с Кремъл, пише Financial Times.

Интернет гигантът е привлякъл икономиста Алексей Кудрин, за да спечели одобрението на Путин за плана си за преструктуриране, посочват трима запознати източници.

Промените ще позволят на нидерландската холдингова компания на Yandex да напусне руския пазар чрез продажба на целия ѝ бизнес, с изключение на международните подразделения на четири ключови звена.

Планът цели да предпази части от най-големия технологичен успех на Русия далеч от последствията от войната на Путин в Украйна, която принуди няколко хиляди служители на Yandex да напуснат страната.

Преструктурирането изглежда приема факта, че амбициите на Yandex да бъде глобален интернет гигант са приключили, тъй като западните инвеститори и ключови партньори се дистанцират от руската група след нахлуването.

Когато борсата Nasdaq в Ню Йорк преустанови търговията с акциите ѝ през февруари, капитализацията на Yandex се понижи до 6,8 милиарда долара – спад от над 30 милиарда долара само за година.

Ако Путин даде окончателното си съгласие на срещата им в четвъртък, се очаква Кудрин да напусне сегашната си роля на ръководител на Сметната палата, орган за отчетност на правителството, за ръководна позиция в Yandex, твърдят запознатите източници.

Yandex се надява, че планът за преструктуриране ще спаси четири от най-обещаващите нови международни начинания на компанията – автономните автомобили, облачните изчисления, образователните технологии и данните – като прекрати връзките им с токсичния руски пазар, твърдят няколко души, близки до компанията.

Yandex също така се надява, че Кудрин ще осигури бъдеще за нейния далеч по-голям руски бизнес в момент, когато Кремъл значително увеличава контрола на държавата върху икономиката и интернет на фона на масово изселване на чуждестранни компании.

62-годишният Кудрин, който е бивш министър на финансите, ще стане най-високопоставеният руски служител, напуснал поста си, откакто Путин нареди нахлуването в Украйна в края на февруари. Кудрин и Путин работят заедно от периода си в администрацията на кмета на Санкт Петербург през 90-те години на миналия век.

Подобно на много от висшите икономически служители на Русия, Кудрин се противопоставя на войната, посочват двама близки до него източници, но не се е изказвал публично против нея, нито е критикувал президента. Кудрин не е отговорил на запитване за коментар на Financial Times.

Междувременно Аркадий Волож, основателят на компанията, който живее в Израел, също е ужасен от войната и не се е връщал в Русия от началото ѝ, посочват негови приятели. Yandex не е правила публични изявления относно нахлуването, което я оставя уязвима на обвинения в съучастничество чрез насърчаване на прокремълската линия.

През юни Волож подаде оставка като главен изпълнителен директор на компанията и прехвърли правото си на глас от неговия контролен дял към борда, след като Европейския съюз го санкционира за ролята на Yandex в „насърчаването на държавни медии и гледни точни в резултатите от търсенето, както и декласиране и премахване на съдържание, което е критично Кремъл”.

Няколко хиляди служители на Yandex напуснаха Русия по време на войната, за да работят по отделянето на международните проекти; да избягат от масовите наказания на Кремъл за тези, които не подкрепят войната; или за да се спасят от насилствения набор в руската армия.

Yandex продаде своята платформа за блогове и началната си страница на контролираната от държавата VK през август, след като понесе критики за ролята на медийните активи във войната.

Кудрин вече е уредил сделката с Путин и неговия висш съветник по вътрешната политика Сергей Кириенко, посочват запознатите лица. Кириенко е отговорен за неуспешните опити на Русия да анексира четири украински провинции, а синът му е главен изпълнителен директор на VK.

Yandex вече даде на Кремъл право на вето върху ключови управленски въпроси в сделка от 2019 г., наблюдавана от Кириенко, въпреки че той никога не е използвал т.нар. „червен бутон“.

Съгласно сделката за преструктуриране, Кудрин и Yandex са обсъдили възможността длъжностното лице да поеме малък дял от капитала и неопределена роля в управлението на Yandex.

Руското ръководство на Yandex ще запази контрола върху ежедневните операции на компанията, но ще делегира все по-чувствителните отношения на компанията с Кремъл на Кудрин, твърдят запознатите лица. Сделката ще изисква съгласието на акционерите на Yandex.

Въпреки че дискусиите остават на ранен етап, няколко руски олигарси са изразили интерес към купуването на дял в Yandex, казват още източниците. Те включват магната Владимир Потанин, който купи руското дъщерно дружество на SocGen и водещата цифрова банка Tinkoff на ниски цени през пролетта. Всяка потенциална продажба ще бъде усложнена от санкции срещу евентуалните купувачи, допълват лицата.