Ракетата, ударила Полша, вероятно е изстреляна от ПВО на Украйна

Полша продължава собственото си разследване на експлозията, избухнала по време на руски бараж над Украйна

13:45 | 16 ноември 2022
Обновен: 14:33 | 16 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ракетата, която се разби в Полша във вторник, убивайки двама души, е била от украинска система за противовъздушна отбрана, според двама висши западни служители, информирани за предварителните оценки на САЩ, съобщиха The Wall Street Journal и Financial Times. Полша продължава собственото си разследване на експлозията.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда в Бали след извънредната среща, че има „предварителна информация, която оспорва“, че ракетата е била изстреляна от Русия. Според информация на Bloomberg, той е казал пред съюзниците си от НАТО, че ракетата е била изстреляна от украинската противовъздушна отбрана.

Ако информацията бъде потвърдена, това вероятно ще облекчи опасенията, че първият смъртоносен инцидент в страна от НАТО от началото на войната в Украйна може да доведе до ескалация.

Констатациите от първоначалните разследвания, обсъдени на извънредната среща в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, предполагат, че оръжието може да е било изстреляно от системата за противовъздушна отбрана на Украйна срещу руска ракета, преди да удари в Полша, според хора, запознати с дискусиите.

Полша свика спешни преговори със своите съюзници от НАТО след удар от „произведена от Русия ракета“ в село Пржеводов във вторник следобед.

Снимки, публикувани в социалните медии от полската полиция, показват повредено селскостопанско превозно средство, което лежи на една страна до голям кратер. Местни медии съобщиха, че жертвите са работници във ферма.

Киев твърди, че е свалил повечето от идващите руски ракети със собствените си ракети за противовъздушна отбрана. Волинският регион на Украйна, точно от другата страна на границата с Полша, беше един от многото, за които Украйна твърди, че са били мишена на атаките на Русия.

Руското министерство на отбраната заяви, че нито една от неговите ракети не е ударила по-близо от 35 км от полската граница и че снимките на останките показват елементи от украинска противовъздушна отбранителна ракета С-300.

Запитан дали е твърде рано да се каже дали ракетата е била изстреляна от Русия, Байдън каза: „Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да го казвам, докато не го разследваме напълно, но е малко вероятно в съответствие с траекторията, че е изстрелян от Русия, но ще видим."

Съединените щати и страните от НАТО ще проучат напълно, преди да действат, добави Байдън.

Кремъл заяви в сряда, че някои страни са направили "неоснователни изявления" за инцидента, но че Вашингтон е бил сравнително сдържан. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Русия няма нищо общо с инцидента, който според него е причинен от система за противовъздушна отбрана С-300.

Полското външно министерство съобщи, че ракетата е паднала в Пржеводов, село на около 6 км от украинската граница.

Полският президент Анджей Дуда каза пред репортери, че това е "най-вероятно руска ракета", но че няма конкретни доказателства кой я е изстрелял. Както руските ракети с голям обсег, така и ракетите за противовъздушна отбрана, използвани от Украйна, използват съветски проекти.

Някои западни лидери казаха, че който и да е изстрелял ракетата, Русия носи крайната отговорност.

„Те подчертаха, че какъвто и да е резултатът от това разследване, нахлуването на Путин в Украйна е пряко виновно за продължаващото насилие“, каза кабинетът на британския премиер Риши Сунак след среща между Сунак и канадския премиер Джъстин Трюдо.