Отговорът на НАТО ще зависи от това дали ракетният удар срещу Полша е умишлен

Посланиците на страните от НАТО се събират на извънредна среща в сряда

08:29 | 16 ноември 2022
Обновен: 11:44 | 16 ноември 2022
Автор: Наталия Дроздяк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

НАТО е изправена пред някои трудни решения, след като Полша заяви, че смъртоносен взрив близо до границата ѝ с Украйна е бил причинен от произведена в Русия ракета. Те ще зависят критично дали това е било инцидент.

Отбранителният алианс основан преди 73 години ще проведе спешна среща на своите посланици в сряда, за да обсъди последните събития, след като полски официални лица казаха, че руска ракета е паднала върху село на около 6 километра от границата, убивайки двама души.

Всяка стъпка на военния съюз би изисквала внимателна проверка на фактите и балансиране на колективното желание да не ескалира напрежението. Полският президент Анджей Дуда изрази предпазливост, като каза, че не е ясно кой е изстрелял ракетата. По-късно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия.

Вариантите варират от очакваното - официално обсъждане със съюзниците, до нещо, което никой дори не предполага - позоваване на член 5, което е правено само веднъж - след терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г.

Какво представлява член 4?

Съгласно член 4 членовете на НАТО могат да повдигат всеки проблем, свързан с териториалната цялост, политическата независимост или националната сигурност, който да бъде обсъден между представители на държавите-членки, преди да предприеме каквото и да е действие.

Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс каза пред телевизия Bloomberg, че страната му ще подкрепи Полша в тази стъпка, добавяйки, че алиансът трябва да проведе сериозна дискусия относно своите системи за противовъздушна отбрана. Наистина изглежда натам се е насочила Полша.

След като член 4 бъде задействан и въпросът бъде обсъден между съюзниците, това може потенциално да доведе до съвместно решение или действие от името на НАТО. Тази стъпка се е случвала няколко пъти в историята на алианса, най-често произтичаща от искания, отправени от Турция. През 2012 г. НАТО удовлетвори искането на Турция за разполагане на ракети Patriot след срещи със съюзниците по член 4 за обсъждане на сирийската военна дейност на нейната граница. Последният път, когато член 4 беше използван беше през февруари от група източни държави-членки, след като Русия нахлу в Украйна.

Какво представлява член 5?

Член 5 е крайъгълният камък на алианса и укрепва принципа на НАТО за колективна отбрана - че атака срещу един член е атака срещу всички. Той трябва да бъде повдигнат от държава-членка, която твърди, че е под пряка атака, оценка, която след това трябва да бъде единодушно одобрена от всички съюзници, за да се позове на член 5.

Веднъж официално обявен, всички членове помагат на атакувания съюзник, включително с въоръжени сили.

От създаването си след Втората световна война този инструмент за последна мярка е използван само веднъж: преди 21 години, когато НАТО излезе с изявление, че САЩ ще имат подкрепата на съюзниците от НАТО, ако предприемат военни действия срещу онези, които смятат за отговорни за атаките срещу Световния търговски център и Пентагона.