Защо сезонът на отчетите е важен и за биткойн?

Прогнозите на компаниите – предвид опасенията от задаваща се рецесия – ще имат отражение и на пазара на дигитални активи

08:00 | 24 октомври 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Edwin Koo/Bloomberg
Снимка: Edwin Koo/Bloomberg

Цените на биткойн и на други криптовалути се повишават в понеделник, насърчени от тласъка при рисковите активи на фона на възможна промяна в нагласите на инвеститорите от сезона на отчетите, съобщава MarketWatch.

Биткойн продължава да се търгува в диапазона 19-20 хиляди долара от началото на септември. Цената на биткойн остава далеч от историческия връх от 69 хиляди долара, който достигна през ноември 2021 г., но скорошната стабилност и липсата на волатилност в сравнение с други класове активи са добре дошла промяна за токена.

„Периодът на стабилизация за биткойн е добра новина за дългосрочните бикове“, заяви Едуард Моя, анализатор на Oanda. 

Вълната от корпоративни отчети, която се задава тази седмица, вероятно ще бъде сред водещите катализатори за следващото движение на цените на дигиталните активи. На фона на тежките макроикономически условия заради високата инфлация и нарастващите лихвени проценти през 2022 г. биткойн увеличи корелацията си с акциите, като се движи заедно с индексите Dow Jones и S&P 500.

Въпреки че действията на Федералния резерв остават водеща сила на пазарите, корпоративните отчети също са важни. Инвеститорите ще следят отблизо прогнозите за представянето през следващите месеци на компании от Goldman Sachs до Tesla на фона на опасенията от задаваща се рецесия.

Корелацията между дигиталните активи и акциите избледнява до известна степен през последните седмици, което накара анализаторите да насочат фокуса си върху достигането на евентуално дъно на мечия пазар. Поевтиняването на биткойн под 19 хиляди долара при кратки разпродажби води до постоянното навлизане на купувачи, които смятат, че това е привлекателна дългосрочна цена.

„Точно сега изглежда, че биткойн се превръща в дългосрочен залог за мнозина“, отбелязва Моя. „Ако акциите в САЩ паднат под 3600 пункта (за S&P 500) през този сезон на отчетите и цената на биткойн не пробие лятното дъно, криптозимата може официално да бъде прекратена“, смята той.

Отвъд биткойн – етер – втората по големина криптовалута, поскъпва с 2% до над 1300 долара. При по-малките токени и алткойните търговията е разнопосочна – солана поскъпва с 1%, а кардано – поевтинява с близо 1%. При мемкойните измененията в цените са слаби, доджкойн се търгува на същото ниво.