Биткойн изпраща много по-силен септември от акциите

Трейдърите остават предпазливи въпреки добрите новини за крипто

18:01 | 30 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Цените на биткойн и на други криптовалути са стабилни в петък и напът да изпратят относително силен септември – поне в сравнение с фондовата борса, която се насочва към една от най-тежките си серии от загуби след финансовата криза от 2008-2009 г., съобщава Barron’s.

Цената на биткойн остава почти непроменена през последните 24 часа на ниво от около 19500 долара, продължавайки да се отдалечава от дъното, което удари през седмицата от 18750 долара.

„Цената на биткойн все още е над 19 хиляди долара въпреки близо 4-процентния спад в Nasdaq” в четвъртък, заяви Едуард Моя, анализатор на Oanda. „Изглежда Wall Street смята, че цените на крипто са близо до дъното и тези активи ще се превърнат в предпочитана стратегия за диверсификация“, отбелязва той.

Биткойн стартира месеца на цена от малко над 20 хиляди долара и записа спад от около 2% през септември – далеч от близо 10-процентното понижение на фондовата борса.

В сравнение с Dow Jones – който отчита най-лошото си месечно представяне след разпродажбите в условията на коронавирусната криза през март 2020 г., това е успех, особено след като криптовалутите показаха силна корелация към акциите. Dow и S&P 500 изпращат тежък месец, тъй като инвеститорите се оттеглиха от рисковите активи на фона на опасенията, че финансовите условия ще продължат да се затягат и рецесията наближава.

Биткойн се търгуваше за близо 20500 долара по-рано през седмицата заради оптимизма, че криптовалутите са достигнали дъното на мечия пазар и се възстановяват. Тези бичи нагласи обаче бяха помрачени в рамките на последните разпродажби. Въпреки че едва ли се задава мащабно рали за дигиталните валути, трейдърите виждат положителни сигнали в относително силното представяне на биткойн.

Междувременно макрокартината остава мрачна. Повишаването на лихвените проценти и заплахата от глобално забавяне пречат за насърчаване на цената на биткойн до 30 хиляди долара – нивото на което криптовалутата се търгуваше преди разпродажбите в средата на юни. По-високите лихви охлаждат търсенето на залози като биткойн, а рецесията само ще усложни проблемите за рисковите активи.

Перспективите за октомври изглеждат несигурни за акциите.

В случаите, когато Dow се е понижавал със 7% през септември – както се очаква да се случи тази година, има тенденция индексът отново да отчете спад през октомври, но не с толкова много – средно с 1,5%. В по-малко от 50% от случаите показателят се е покачвал след толкова слаб септември.

Ако биткойн успее да преодолее корелацията си с акциите, това може да е добре за дигиталните активи, но да е отрицателно за трейдърите, които разчитат на индикатори като настроенията на фондовия пазар, за да прогнозират колебанията в цените.

Междувременно участниците на криптопазара са предпазливи.

Отвъд биткойн, етер – втората по големина криптовалута, поевтинява с под  от 1% и се задържа на цена от над 1300 долара в петък. Движенията при по-малките криптовалути и алткойните са по-разнопосочни, като Solana поскъпва с 1%, а Cardano поевтниява с толкова.