Петролът се насочва към първи тримесечен спад от 2020 г.

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуват близо до $81 за барел и са надолу с 23% през това тримесечие

09:30 | 30 септември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към първата си тримесечна загуба от повече от две години, тъй като ескалиращите страхове относно глобалното икономическо забавяне и по-силния долар засенчиха перспективата за затягане на предлагането.

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуват близо до $81 за барел и са надолу с 23% през това тримесечие. Представители на Федералния резерв повториха в четвъртък, че ще продължат да повишават лихвените проценти, за да ограничат високата инфлация, което поражда опасения относно търсенето. Доларът достигна рекорд този месец, добавяйки към мечите насрещни ветрове.

Икономическото възстановяване в Китай продължава да бъде възпирано от блокиране в големите градове, както и от продължаващия спад на пазара на имоти. Фабричната дейност се затрудни през септември, докато услугите се забавиха, показват данни, публикувани в петък.

„Лошото тримесечие на петрола очевидно е отражение на петролния пазар, който губи своята затегнатост, тъй като рисковете от глобална рецесия нарастват“, каза Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp. „Енергийните търговци очевидно очакват драстични действия от страна на ОПЕК+.“

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници са започнали разговори за намаляване на добива на петрол на срещата си следващата седмица, въпреки че размерът на всяко намаление на доставките все още се обмисля, според делегати. Всички до един от 19 търговци и анализатори в проучване на Bloomberg прогнозираха съкращаване.

Петролът е напът да постигне първия си седмичен ръст от края на август, въпреки цялостните мечи настроения, тъй като ескалиращото напрежение с Русия и изненадващият спад на запасите от суров петрол в САЩ сигнализираха за потенциално затягане на доставките.

Широко наблюдаваните времеви спредове във фючърсите на петрола в САЩ се повишават. Бързият спред за WTI - разликата между двата най-близки контракта - беше 82 цента за барел в сравнение с 49 цента седмица по-рано.

Ураганът "Иън" заплашва с нови разрушения през западното крайбрежие на САЩ, тъй като ускоряването на скоростта на вятъра в бурята означава, че сега отново е класифициран като ураган от категория 1. Потенциалните щети в Южна Каролина ще бъдат сериозни, но вероятно няма да съперничат на опустошенията във Флорида.