Петролът приближава януарското дъно заради силния ръст на долара

West Texas Intermediate потъна под $78 за барел

09:30 | 28 септември 2022
Обновен: 11:11 | 28 септември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът продължава да повтинява като покачването на долара и данните, сочещи по-големи запаси в САЩ, се противопоставиха на ефекта на спекулациите, че ОПЕК+ ще намали добива.

West Texas Intermediate потъна под $78 за барел, падайки към най-ниското ниво от началото на януари, достигнато в понеделник. Американската валута поскъпна до рекорд, след като високопоставен служител на администрацията на Байдън отхвърли идеята, че може да има координирани глобални усилия за овладяване на ръста на долара.

Междувременно финансираният от индустрията Американски петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с повече от 4 милиона барела миналата седмица, според хора, запознати с цифрите. Официалните данни ще последват по-късно в сряда.

Бенчмаркът на суровия петрол в САЩ остава напът да отчете първото си тримесечно понижение от повече от две години поради опасения, че глобалното икономическо забавяне ще навреди на потреблението на енергия, тъй като централните банки увеличават разходите по заемите, за да укротят инфлацията. Goldman Sachs Group Inc. каза, че суровините са били въвлечени в отрицателна обратна връзка на слабост, цитирайки фактори, включително долара.

Ръстът на американската валута - който беше тласкан от най-агресивната траектория на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв от 80-те години на миналия век насам - прави стоките, оценени в долари, по-скъпи за повечето купувачи. Очакват се по-нататъшни увеличения на лихвените проценти от Фед, като банкери, включително Джеймс Булард, отново заявяват намерението си да укротят ценовия ръст.

Спадът на петрола предизвика спекулации, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори ще намалят добива, за да спрат разгрома. Суровият петрол поскъпна с 2,3% във вторник, след като "Ройтерс" съобщи, че Москва иска групата да намали производството с около 1 милион барела на ден на срещата си на 5 октомври. Множество банки, включително UBS Group AG, също твърдят, че алиансът може да намали производството.

„Всяко движение нагоре в цените при съкращаване на производството може да доведе до риск това да бъде първосигнална реакция, тъй като по-строгите финансови условия в крайна сметка биха могли да поставят таван“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег за IG Asia Pte. „Ключовата движеща сила продължава да се върти около нарастващите рискове от рецесия.“

Търговците също така проследяваха развитието на урагана "Иън", който се очаква да достигне западното крайбрежие на Флорида късно в сряда. Преди това американските енергийни компании са спрели около 190 000 барела дневно производство на суров петрол, около 11% от добива на САЩ в Мексиканския залив, според данни на правителството.

Широко наблюдаваните времеви спредове се стесняват. Бързият спред на Brent - разликата между двата най-близки договора - беше $1,35 за барел в сравнение с повече от $2 преди месец.