Първият кораб с царевица от Украйна се оказа без купувач заради проблем с качеството

Неуспехът подчертава трудностите при рестартирането на доставките на зърно и облекчаването на глобалната хранителна криза

10:58 | 10 август 2022
Обновен: 12:11 | 10 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първият кораб със зърно, който отплава от Украйна след руската инвазия, остава на котва край бреговете на Турция, след като първоначалният купувач на товара е отказал доставката, според органа на ООН, който наблюдава повторното отваряне на черноморския маршрут, пише Financial Times.

Неуспехът подчертава трудностите при рестартирането на доставките на зърно и облекчаването на глобалната хранителна криза, предизвикана от руската военноморска блокада на черноморските пристанища на Украйна. Razoni, натоварен с 26 000 тона царевица, беше първият кораб, който миналата седмица изпробва повторното отваряне на маршрута след подписването на сделка между Украйна и Русия.

Razoni е „закотвен край южното турско крайбрежие и чака инструкции за новата си дестинация“, докато товарът му се препродава, според комитета, ръководен от ООН, който наблюдава сделката за зърно между Русия и Украйна.

Транспортният агент на кораба в Триполи каза, че първоначалният купувач на товара в Ливан е отхвърлил зърното поради опасения за качеството. Друг агент, базиран в Турция, чакаше инструкции за товара и добави: „Не знаем какво ще се случи“. Агентите не разкриват кой е собственик на товара.

ООН подчерта, че е обичайно товарите да сменят собственика си, докато са на път. Въпреки това неуспехът на наблюдавания отблизо плавателен съд да завърши пътуването си показва предизвикателствата, пред които са изправени международните организации и търговците на зърно, в опитите си да облекчат нарастващата хранителна криза и да нормализират търговията на суровинните пазари.

Отхвърлянето на товара на Razoni също повдига въпроси относно състоянието на зърното, което е било натоварено в украинските пристанища, когато Русия започна инвазията си в Украйна през февруари.

Ръководеният от ООН Съвместен координационен център каза, че неговите инспектори са проверили дали корабът, който напусна Одеса на 1 август, е имал неоторизиран екипаж или товар на борда. „Ние не участваме в извършването на инспекция на храните. Това не е част от споразумението", се казва в съобщението.

Общо 12 кораба, превозващи повече от 370 000 тона хранителни стоки, включително царевица, слънчогледов шрот и масло, са напуснали украинските пристанища Одеса, Черноморск и Пивдени.

Нито един от корабите не е застрахован от консорциума на Lloyd’s, който се съгласи да го направи за товара на корабите, работещи съгласно споразумението с посредничеството на ООН, въпреки че застрахователите смятат, че имат някакво покритие. Корабите са били внимателно наблюдавани от застрахователни компании, за да се прецени дали застраховането на по-нататъшния износ е възможно.

„Разбираемо е, че не всички подробности относно контрола на качеството са ясни, но товарът на Razoni беше отхвърлен от купувача в Ливан, така че вероятно ще има някои допълнителни проблеми, особено за по-старото зърно, което трябва да се разглежда като проблемен товар“, каза Нийл Робъртс, ръководител на морската служба и авиация в Lloyd's Market Association. „Засега добрата новина е, че някои кораби са излезли и износът на зърно е възобновен, но все още нещата са на кантар.“

Въпреки че целта на споразумението за зърнения коридор е да се намали продоволствената несигурност и да се предотврати гладът в световен мащаб чрез улесняване на износа на украинско зърно и торове, координационният център заяви, че дава приоритет на заминаването на кораби, които са готови да напуснат, за да освободят място за пристигащи кораби и да изчистят силозите от зърно.

Два кораба са пристигнали в украински води тази седмица, като според корабната платформа Sea няма други планирани към този момент.

Координационният център заяви, че е твърде рано да се оцени въздействието върху световните пазари на храни от повторното отваряне на Черно море. Когато операциите са изпълнени докрай и работят, износът може да достигне между 2 и 5 милиона тона в рамките на инициативата, която продължава 120 дни, се казва в съобщението.

„Всички страни в координационния център са признали, че това е хуманитарна инициатива и работят за тази цел“, се казва в съобщението. „В същото време обаче няма да можем да контролираме търговския свят.“