Glencore връща близо $4,5 млрд. на акционерите си благодарение на въглищата

Компанията обикновено изостава от своите основни конкуренти BHP Group и Rio Tinto, които не добиват въглища

15:45 | 5 август 2022
Обновен: 18:10 | 5 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Gray/Bloomberg
Снимка: David Gray/Bloomberg

Glencore ще върне 4,45 милиарда долара на акционерите си под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции, след като печалбата ѝ за първата половина на годината почти се удвои до рекордно ниво благодарение на нарастващите цени на въглищата, съобщава Bloomberg.

Glencore – освен доставчик на въглища в света – е сред най-големите победители от глобалната енергийна криза на фона на нарастващото търсене на изкопаеми горива. Разрастващият се търговски бизнес на компанията също печели от повишаването на цените на различни суровини – от металите до петрола, след руската инвазия в Украйна.

Огромната печалба и възвръщаемост отличават Glencore от други компании от миннодобивния сектор, които отчетоха спад на приходите и намалиха изплащанията, тъй като цените на борсово търгувани стоки като желязната руда и медта отстъпват.

Glencore обикновено изостава от конкурентите си през последните години, тъй като не добива желязна руда – ключов двигател на печалбите на големите компании от сектора като BHP Group и Rio Tinto. Сега Glencore има предимство, тъй като избра да се придържа към въглищата, докато други производители се отказаха от най-замърсяващото гориво.

Печалбата на компанията през първото полугодие се повишава до 18,9 милиарда долара – включително 9,5 милиарда долара от звеното ѝ, произвеждащо въглища – което е повече от печалбата на целия ѝ бизнес за миналата година. Цената на въглищата се повиши до рекордни нива през тази година на фона на забраните за внос от Русия заради войната в Украйна, които затягат пазара, докато увеличаващите се цени на природния газ тласкат търсенето към други енергийни източници.

Компанията се присъедини към по-големите си конкуренти, които предупреждават за насрещни ветрове в търсенето на ключови суровини, но посочи, че цените на енергийните продукти ще останат високи.

„С няколко краткосрочни решения за възстановяване на баланса на световните енергийни пазари цените на въглищата и втечнения природен газ изглежда ще останат завишени през този период, особено като се има предвид настоящото предизвикателство за осигуряване на достатъчно и надеждно енергийно снабдяване за предстоящата зима в Северното полукълбо“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Гари Нейгъл.

Печалбата на

Печалбата на Glencore нараства през първото полугодие благодарение на въглищата. Графика: Bloomberg 

Търговското звено на Glencore е спечелило 3,7 милиарда долара през първите шест месеца на годината – далеч над очакванията за цялата година, тъй като нарастващите цени и волатилността създават възможности за компанията.

Все пак тези големи печалби имат своята цена – компанията заяви, че е инвестирала допълнителни пет милиарда долара в търговското си звено, което намалява възвръщаемостта за акционерите. Въпреки че нарастващите цени на борсово търгуваните стоки помогнаха за рекордно високите печалби на търговските къщи, големите дневни изменения водят до неустойчивост, което кара някои малки играчи да намалят експозициите си.

Glencore заяви по-рано тази седмица, че ще увеличи дивидентите си с 1,45 милиарда долара и ще изкупи обратно акции за три милиарда долара.

Компанията посочи, че очаква по-умерено представяне през втората половина на годината. Базирано на дългосрочните ѝ очаквания, това ще значи печалба на търговското ѝ звено от около пет милиарда долара за 2022 г.

Въпреки че руската инвазия в Украйна насърчи рекордната печалба, тя се отрази на дяловото участие на Glencore в две от най-големите компании на Русия - En+ Group International и „Роснефт“. Glencore заяви в четвъртък, че отписва оценката на тези акции до нула, като този процес изтрива 1,3 милиарда долара.