Планът REpowerEU подкрепи временно изгаряне на повече въглища

Брюксел твърди, че това няма да попречи на ЕС да постигне своите въглеродни цели

12:20 | 19 май 2022
Обновен: 15:54 | 19 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брюксел разреши на Европейския съюз да изгаря повече въглища през следващите 10 години докато спира да използва руски газ и петрол. Въглищата са най-въглеродно интензивното гориво, но Европейската комисия заяви, че ЕС ще използват 5% повече от очакваното през следващите 5 до 10 години, предава Bloomberg.

По думите на висшестоящ член на Комисията употребата на ядрена енергия също ще се увеличи. Една от най-сериозните последици от нахлуването на Русия в Украйна е настояването на ЕС, че трябва да прекрати използването на руски газ и нефт. Брюксел иска изцяло да прекъсне зависимостта си от руски енергоизточници до 2027 година, както за да лиши президента Владимир Путин от приходи, и за да си даде повече свобода на действия срещу Москва.

Увеличената употреба на въглища в краткосрочен план е удар по зелените амбиции на ЕС, но от Европейската комисия настоява, че въпреки това ще постигне своите цели за намаляване на въглеродните си емисии. Очаква се в следващите 5 до 10 години произведената енергия от въглища да бъде близо 100 тераватчаса, което е равно на потреблението на Белгия.

Ядрената енергия, която е нисковъглеродна, но непопулярна сред природозащитниците заради ядрените отпадъци, които генерира би трябвало да произвежда 44 тераватчаса годишно.

Запитан дали планът REpowerEU съответства със Зелената сделка за декарбонизация на икономиката, Франс Тимерманс, който отговаря за изпълнението на плана каза: „Нямаме избор“. Длъжностните лица заявиха, че блокът ще постигне целите си до 2030-та година да намали емисиите с 55% спрямо нивата от 1990 година. Тимерманс добави, че Комисията би трябвало да защити парите на европейските данъкоплатци като не инвестира в изкопаеми горива, които след това ще излязат от употреба.

Тръбопроводите и газовата инфраструктура финансирана от плана REpowerEU трябва да има възможност да пренася и газове с нулеви въглеродни емисии, като създаден чрез възобновяема енергия водород и амоняк, добави още той.

Съотношението на газа, който ЕС внася от Русия вече е спаднал от 40% през 2021 година до 26%, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Комбинация от мерки за ефикасност, огромни инвестиции във вятърна и слънчева енергия, както и покупки на газ от други страни като САЩ трябва да елиминират изцяло зависимостта от Русия до 2027 година.

Правителствата трябва да разхлабят регулациите, за да позволят по-бързото изграждане на вятърни и соларни проекти. „Ако не скъсим процедурите никога няма да постигнем нивата на възобновяема енергия, от които се нуждаем,“ каза Тимерманс.

Комисията разгневи зелените групи, като предложи да продаде още разрешителни за въглеродни емисии на стойност 20 млрд. долара, които ще позволят изпускането на още 250 млн. тона емисии.

Планът на Комисията да ускори прехода на ЕС към решения използващи чиста енергия, като енергийна ефективност, вятърна и слънчева енергия са добре дошли, каза Естер Ейсин, директор на европейския офис на WWF (Световния фонд за дивата природа). “Но финансирането им чрез продажба на разрешителни за замърсяване е погрешна, както и изграждането на още газова инфраструктура или разчитането на повече биомаса. Това просто ще удължи зависимостта ни от вноса на изкопаеми горива и ще застраши климатичните ни цели“.

Част от парите от продажба на въглеродни квоти ще помогнат за убеждаване на Унгария да приеме забраната на ЕС за руски петрол. От няколко седмици несъгласието на страната бави налагането на последния пакет санкции от ЕС срещу Москва.

Около 2 млрд. долара ще помогнат на Унгария, Словакия и Чешката република и други страни без излаз на море и са изцяло зависими от руския петрол да намерят алтернативи.