Турция отново заплашва да наложи вето на Швеция и Финландия за НАТО

Чавушоглу заяви, че турския парламент няма да одобри молбата за членство на двете страни ако не бъдат екстрадирани всички посочени от Турция лица

15:30 | 5 юли 2022
Обновен: 20:51 | 5 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Турция заплашва отново да наложи вето на членството на Швеция и Финландия в НАТО, въпреки че военният алианс се подготвя официално да проправи пътя за присъединяването на двете северни страни, пише Bloomberg.

Турция няма да ратифицира членството на кандидатите в Организацията на Северноатлантическия пакт, ако те не изпълнят обещанията си да се борят с тероризма и да екстрадират заподозрени съгласно меморандума за разбирателство, постигнат на среща на върха на алианса в Мадрид миналата седмица, каза външният министър Мевлют Чавушоглу в понеделник.

„Те трябва да спазват този документ, ако не го направят, ние няма да им позволим да се присъединят към НАТО“, каза Чавушоглу пред телевизия NTV.

Всичките 30 съюзници трябва да подпишат протоколи за присъединяване на Швеция и Финландия на церемония в Брюксел във вторник, което прави страните официално поканени и им позволява достъп до почти всички срещи на НАТО. След това протоколът трябва да бъде ратифициран от парламентите на съюзниците, преди страните да станат членове.

Въпреки Мадридското споразумение продължаващата заплаха от Турция все още може да усложни процеса на членство. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред президентски и парламентарни избори след по-малко от година. Възприемането му като заемащ твърда позиция може да консолидира подкрепата в националистическите кръгове.

Ердоган каза миналата седмица, че турският парламент няма да ратифицира молбите на Швеция и Финландия, ако те не спазят писмените си обещания относно опасенията за сигурността на Турция, добавяйки, че Швеция наскоро е обещала да екстрадира десетки хора, които Турция смята за терористи, и да ги предаде на турските власти за наказателно преследване.

„Швеция ни обеща, че ще ни даде тези 73 души“, каза Ердоган. „Сега ние ще проследим този процес и съответно ще вземем нашето решение.“

Но в сделката, подписана от Турция, Швеция и Финландия, не се споменава броят на заподозрените, които ще бъдат екстрадирани.

Споразумението гласи: „Финландия и Швеция ще разгледат исканията на Турция за депортиране или екстрадиране на заподозрени в тероризъм експедитивно и задълбочено, като вземат предвид информацията, доказателствата и разузнавателните данни, предоставени от Турция, и ще създадат необходимите двустранни правни рамки за улесняване на екстрадицията и сътрудничеството в областта на сигурността с Турция, в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция.“

Върховният съд на Швеция вече е отхвърлял голяма част от исканията за екстрадиране от Турция през последното десетилетие и правителството заяви, че властите ще продължат да следват шведските закони при разглеждането на всякакви петиции.

„Важно е да работим срещу тероризма, но разбира се ние ще го правим според шведските закони и международните конвенции“, каза министър-председателят Магдалена Андерсон пред репортери по време на посещение на остров Готланд този уикенд. "Ако не се занимавате с тероризъм, нямате причина да се притеснявате."

Андерсон отказа да коментира конкретния брой искания за екстрадиция и подчерта, че според законите на страната шведски граждани не могат да бъдат екстрадирани.  Хората, за които се съобщава, че са в списъка на лицата, които Турция иска да бъдат екстрадирани, преди това са имали случаи разглеждани от Върховния съд, който е отхвърлил исканията.

По-късно във вторник Ердоган ще приветства италианския премиер Марио Драги в Анкара за първата среща на върха между двете страни от повече от десетилетие.

Срещата ще се фокусира върху нахлуването на Русия в Украйна, енергийните въпроси и как да се засилят корпоративните връзки. Срещата също така официално ще отбележи затопляне на отношенията, след като Драги нарече Ердоган диктатор миналата година.