Петролът се насочва към първи месечен спад от ноември

West Texas Intermediate се търгува над $104 за барел, след като спадна с почти 6% през предишните две сесии

09:30 | 24 юни 2022
Обновен: 10:23 | 24 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към първата си последователна седмична загуба от началото на април, тъй като страховете от глобална рецесия, намаляваща търсенето, и по-строгата парична политика на САЩ разкъсаха стоковите пазари, за да стимулират широка разпродажба.

West Texas Intermediate се търгува над $104 за барел, след като спадна с почти 6% през предишните две сесии. Американският бенчмарк се понижи с близо 5% тази седмица, поставяйки цените на курс за първия им месечен спад от ноември.

Ралито на петрола се обърна по-рано този месец поради нарастващите опасения за глобалното забавяне, тъй като централните банки, включително Федералния резерв, повишиха лихвените проценти, за да потушат бушуващата инфлация. Цените паднаха въпреки признаците, че условията на енергийните пазари ще останат затегнати в близко бъдеще, тъй като войната в Украйна се проточва и рисковете за доставките продължават. Освен това ключовите времеви спредове остават повишени.

Пазарът реагира на забавянето, предизвикано от Фед, като суровият петрол WTI преминава в „режим на продажба“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI-Asset Management.

Спадът тази седмица се разви, когато председателят на Фед Джером Пауъл повтори твърдия си ангажимент да овладее темпото на покачване на цените в САЩ. Политиците повишиха лихвите със 75 базисни пункта миналата седмица и Пауъл сигнализира, че друг ход от този размер - или увеличение с 50 пункта - е на масата за срещата през юли.

И все пак, като признак за настоящите условия, петролните пазари остават в обратно контанго, възходящ модел, при който краткосрочните цени се търгуват над по-дългосрочните. Бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки договора - беше 3,68 долара за барел, спрямо 2,73 долара преди седмица.

Тази седмица не бяха публикувани нови данни за състоянието на запасите в САЩ. Докладът за запасите на Администрацията за енергийна информация беше забавен, след като прекъсване на захранването повреди част от хардуера на агенцията.