Къси позиции при цинка може да предизвикат следващата криза на LME

Премията за спот цинк спрямо фючърсите се повиши в четвъртък до най-високото ниво от 1997 г. насам

09:00 | 24 юни 2022
Обновен: 11:06 | 24 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На Лондонската борса за метали (LME) назрява нова криза с доставките, тъй като намаляващите запаси от цинк карат купувачите да се изправят пред огромна премия за получаване на спот метал.

Премията за спот цинк спрямо фючърсите се повиши в четвъртък до най-високото ниво от 1997 г. насам в ясен знак за свиването на предлагането. Резкият скок идва, след като запасите се сринаха тази седмица до най-ниското ниво от поне 25 години. LME заяви, че следи отблизо ситуацията.

Сътресенията в цинка идват три месеца след безпрецедентния обем къси позиции на пазара на никел, които предизвикаха покачване на цените с 250% и накара борсата да спре търговията за една седмица. Оттогава LME въведе няколко спешни мерки, предназначени да предотвратят нова ситуация, в която късите позиции излизат извън контрол, но историческото обратно контанго на цинка все още може да означава големи загуби за купувачите, които се нуждаят от метал сега.

Цените на индустриалните метали пострадаха през последните сесии от бързо нарастващите опасения за потенциална световна рецесия, но много метали, включително цинк, мед и алуминий, остават в критичен недостиг.

Запасите от цинк на LME са изчерпани почти изцяло в САЩ и Европа и тази седмица имаше спешни действия за изтегляне на оставащите запаси в азиатските складове. В четвъртък лесно достъпните запаси от цинк паднаха до 19 825 тона - равняващи се на около половината дневно глобално потребление.

Нивата на борсови запаси са важни във физически уредените договори, защото всеки продавач с къса позиция, който държи позицията до изтичането на договора, трябва да достави физически метал - в случая на LME под формата на регистрирана пратка в склад на LME. Една от последните мерки на LME беше да позволи на притежателите на къси позиции да отлагат доставката, но те все още трябва да плащат неустойка.

Въпреки че в четвъртък тримесечните цени на цинка паднаха с 1,6%, спредът между спот договорите и фючърсите нарасна драстично, тъй като сривът на запасите остави малко продавачи, към които инвеститорите и индустриалните компании с изтичащи къси позиции да се обърнат, докато се опитваха да изкупят договорите си обратно.

Последният път, когато спредовете бяха толкова широки, през 1997 г. китайските търговци обвиниха Glencore Plc, че изкривява пазара, като намалява нивата на запасите на LME. Компанията отхвърли обвинението.

През април тази година Bloomberg съобщи, че Trafigura Group изтегля значителни количества цинк от складовете на LME, за да компенсира недостига на собствените си доставки след съкращения на производството в Европа. Подразделението на компанията Nyrstar намали производството в цинковите топилни предприятия в Европа в отговор на нарастващите разходи за електроенергия.

Паричните договори за цинк нараснаха до премия от $199,85 за тон за тримесечни фючърси в четвъртък.

Спредът между договорите, които изтичат утре, и тези с падеж ден по-късно, също нарасна до $100 на тон, най-високото ниво, регистрирано в данните, датиращи от 1998 г. Въпреки това, новият дневен лимит за обратно контанго на спреда от 1% означава, че сделките ще бъдат нулирани в съответствие с максималното ниво.

„Ние отбелязваме изтеглянето на количества на пазара на цинк и наблюдаваме това отблизо“, написа в имейл говорителката на LME Мириам Хейууд. „Въведохме редица допълнителни контроли върху металите от LME, за да се справим със средата с ниски запаси – включително ограничение на обратното контанго и механизъм за отложена доставка – които са предназначени да гарантират непрекъсната подреденост на пазара."