Кобалтът поевтинява драстично след спад в търсенето на батерии в Китай

Референтната цена на кобалта в Европа се понижи с повече от 13% след пика през май, а още по-рязък спад в Китах сигнализира, че разпродажбата може да продължи

09:00 | 22 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на кобалта се сриват обратно на земята, тъй като продавачите предлагат все по-стръмни отстъпки на китайските купувачи, които спряха да изкупуват метала за батерии, тъй като търсенето на електрически превозни средства и смартфони спада, пише Bloomberg.

Референтната цена на кобалта в Европа се понижи с повече от 13% след пика през май, а още по-рязък спад на китайските цени сигнализира, че разпродажбата може да продължи. Купувачите в страната се надпреварват да предоговарят сделки за доставки, за да спрат тежките загуби, произтичащи от необичайно разминаване между вътрешните и международните цени, според търговците и купувачите на кобалт.

Това е бързо обръщане от условията само преди няколко месеца, когато бумът на търсенето в сектора на електрическите превозни средства в Китай доведе до засилване на кобалта заедно с други метали за батерии - особено литий. Китайската вълна от строги ограничения заради пандемията оттогава задуши основните пазари на кобалт, като упоритият стремеж на президента Си Дзинпин за нулев Covid опустошава производството и потребителската активност. На страната се падат около 70% от световното търсене на кобалт.

„Това, което виждаме, е купувачи и продавачи да работят заедно, за да направят ревизии на условията за ценообразуване“, каза Ин Лу, анализатор в Wood Mackenzie Ltd., по телефона от Лондон. "Върху рафинериите все още има натиск, но той е отслабнал в сравнение с преди няколко седмици."

Пострадалият от блокада Шанхай регистрира нулеви продажби на автомобили през април, отразявайки вида проблеми по цялата верига за доставки на EV, които оставиха китайските рафинерии на кобалт изложени на загуби от скъпи вносни суровини. Купувачите са се оттегляли от подобни обременяващи сделки за доставки в миналото и този път миньорите дават значителни отстъпки по отношение на цените, за да продължат да доставят кобалт на изключително важния китайски пазар, според търговци и купувачи, които поискаха да не бъдат идентифицирани.

„Доставчиците вероятно са научили от минал опит, че настояването за високи цени в крайна сметка може да има обратен ефект“, каза по телефона Андрис Гербенс, търговец на кобалт в Darton Commodities Ltd.. „Всеки търси дългосрочни връзки и затова при подобни обстоятелства е по-добре да обсъдим нещата и да стигнем до компромис.“

Няма сделка

Вече има предварителни признаци за възстановяване на търсенето. Продажбите на електромобили в Китай нараснаха повече от очакваното през май, а водещият производител на автомобили BYD Co. не показа почти никакво въздействие от блокирането и сривовете на доставките. Но електрическите превозни средства все още представляват по-малко от една трета от световното търсене на кобалт, според търговеца Darton Commodities.

„Очаква се търсенето на батерии за електромобили и традиционното им използване, като например в самолетната индустрия, да се увеличат през следващите шест месеца заедно с подкрепата за субсидии за електромобили, докато ограниченията за пътуване се облекчават“, каза по телефона от Шанхай Сюзън Зоу, старши анализатор в Rystad Energy. "Но търсенето от потребителска електроника остава несигурно."

Глобалната референтна цена на кобалта, публикувана от изследователя Fastmarkets, падна във вторник до средната точка от $34,4 за паунд, най-ниската си стойност от януари. Цената достигна своя връх през май, когато кобалтовите химикали, предназначени за батерии, вече рязко се понижиха в Китай. Кобалтовият сулфат е спаднал с 37% от март.

Дебат за цена

Освен напрегнатите преговори между миньорите и рафинериите, смущението от зейналата разлика между вътрешните и международните пазари може да има трайно въздействие върху начина, по който кобалтът се оценява.

Китайските купувачи са все по-предпазливи по отношение на глобалната цена, която се основава на рафиниран кобалтов метал, който представлява все по-малка част от световното производство. Основният растящ пазар са химикалите за батерии, с много различни потребители и различна динамика.

Неотдавнашното противопоставяне на практика е усилие на китайските купувачи да приведат отново европейската цена в съответствие с условията на своя пазар на батерии. Тази „корекция“ ще продължи в краткосрочен план, особено след като пазарите обикновено са по-спокойни през летните месеци, каза Ин Лу от Wood Mackenzie.