Trafigura: Цените на петрола могат да достигнат "параболично състояние"

Необходимо е допълнително унищожаване на търсенето, за да се възстанови баланса на пазара през следващата година, според анализатори на Goldman Sachs

19:45 | 8 юни 2022
Обновен: 21:15 | 8 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръководителят на Trafigura предупреди, че петролният пазар може да достигне "параболично състояние" тази година, което ще доведе цените до рекордно високи нива и ще предизвика забавяне на икономическия растеж, пише Financial Times.

Джеръми Уиър, главен изпълнителен директор на търговеца на суровини, каза, че енергийните пазари са в „критично“ състояние, тъй като санкциите срещу руския износ на петрол след нейната инвазия в Украйна изостриха и без това ограничените доставки, създадени от години на недостатъчни инвестиции.

„Имаме критична ситуация“, каза Уиър на конференцията на FT Global Boardroom във вторник. „Наистина мисля, че имаме проблем през следващите шест месеца . . . след като се стигне до тези параболични състояния, пазарите могат да се движат и да скочат доста.”

Параболичното движение на пазарите обикновено се дефинира като когато цена, която се е покачвала, внезапно скочи до невиждани до момента нива, имитирайки дясната страна на параболична крива.

Уиър добави, че е много вероятно цените на петрола да се покачат до 150 долара за барел или по-високи през следващите месеци, тъй като веригите за доставки са затегнати, а Русия се опитва да пренасочи своя износ на петрол далеч от Европа.

Суровият петрол Brent, който сега се търгува близо до $120 за барел, достигна пика за всички времена от $147 в навечерието на финансовата криза през 2008 г.

Изпълнителният директор на Trafigura беше поредният, който предупреди, че икономиката все още не е преживяла най-лошото от енергийната криза, с малък изглед да се намалят цените, тъй като вече притиснатите световни доставки вероятно ще станат по-оскъдни, ако руското производство спадне още повече.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, предупреди миналата седмица, че цените могат да достигнат $150 или $175 за барел тази година. Анализаторите от Goldman Sachs прогнозират, че петролът може да надвишава 140 долара за барел през третото тримесечие, когато летният сезон на шофиране в САЩ ще в своя пик.

Унищожаване на търсенето

Brent ще трябва да достигне средно 135 долара за барел през 12-те месеца от юли, което е с 10 долара повече от предишната прогноза на Goldman Sachs, за да се нормализират глобалните запаси до края на 2023 г., казаха анализатори в бележка от 6 юни.

Необходимо е допълнително унищожаване на търсенето, за да се възстанови баланса на пазара през следващата година, заедно със забавянето на световния растеж и увеличеното производство от членове на ОПЕК, включително Саудитска Арабия и Иран, според Goldman.

„Отрицателният импулс за глобален растеж остава недостатъчен за ребалансиране на запасите по текущи цени“, казаха анализаторите на Goldman. „Цените на петрола трябва да се повишат допълнително, за да се нормализират неустойчиво ниските нива на световните запаси от петрол."

Глобалните запаси са със 75 милиона барела по-ниски от очакваното преди, а глобалният дефицит се оценява на 400 000 барела на ден средно през третото тримесечие, съобщи банката.

Докато търсенето в Китай се възстановява, банката остава предпазлива по отношение на очакванията си за търсене и прогнозира, че продължаващите блокирания ще бъдат пречка за мобилността тази година.

 

Уиър каза, че нарастващата цена на други стоки, включително метали като мед и литий, също вероятно ще окаже влияние върху глобалния икономически растеж и в крайна сметка може да предизвикат забавяне, за да се ограничи търсенето.

„Ако видим много високи цени на енергията за определен период от време, в крайна сметка ще видим унищожаване на търсенето“, каза той. "Ще бъде проблематично да се поддържат тези нива и да се продължи глобалния растеж."

Производството на петрол в Русия вече е намаляло с цели 1,3 милиона барела на ден - или повече от 1% от световното търсене - като производството на рафинирани продукти от дизел и бензин в страната също е намаляло с подобно количество, каза Уиър.

Съществуват рискове руското производство да спадне допълнително, след като миналия месец Европа се съгласи да забрани морския внос на руски петрол и задаващата се забрана за кораби, превозващи руски петрол, да имат достъп до застрахователните пазари на ЕС и Обединеното кралство.

Саудитска Арабия поведе алианса ОПЕК+ да се съгласи да ускори леко увеличението на производството на петрол миналата седмица, но цените продължиха да растат.

Trafigura беше най-големият износител на морски сурови товари от подкрепяния от Русия петролен шампион "Роснефт" преди инвазията в Украйна.

По-рано Русия представляваше 6% от глобалния бизнес на Trafigura, каза Уиър, добавяйки, че компанията до голяма степен е прекратила сделките си в страната.

Trafigura транспортира само „ограничено“ количество разрешени рафинирани продукти от Русия, като преустанови всякаква търговия с руски суров петрол. Нейната инвестиция в огромния петролен проект на "Роснефт" "Восток" в руската Арктика остана „замразена“.

Уиът каза, че има малко признаци за забавяне на търсенето на петрол, въпреки че цените на дизела и бензина вече достигат рекордни нива поради ограничения капацитет за рафиниране в световен мащаб, тъй като икономиката все още расте силно, докато потребителите имат спестявания след блокирането заради коронавируса.

Извеждането от експлоатация на стари рафинерии и липсата на инвестиции в нови мощности означават, че рафинираните продукти трябва да се доставят много по-далеч, за да достигнат до клиентите. Загубата на доставки от Русия и нейната голяма рафинираща индустрия, която преди продаваше голям обем дизелово гориво за Европа, направи ситуацията особено остра.

Барелите трябва да се движат на много по-големи разстояния, това е далеч по-малко ефективно от преди и е проблематично“, каза той.