Летищата и пътищата във Великобритания са претоварени заради юбилея на кралицата

Британците се наслаждават на четири почивни дни по случай платинения юбилей на кралица Елизабет, което предизвика наплив към туристически дестинации

16:55 | 4 юни 2022
Обновен: 18:28 | 4 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Пътуващите в Обединеното кралство се подготвят за нови широко разпространени проблеми, тъй като летищата и пътищата са затруднени от това да се справят с нарастващия брой хора, които се завръщат след почивните дни по случай платинения юбилей на кралица Елизабет, а служителите на лондонското метро започват стачка, пише Bloomberg.

Очакват се дълги опашки при паспортния контрол на летищата, а пътищата ще бъдат задръстени от 19 милиона шофьори, които се очаква да седнат зад волана през уикенда. Преговорите, целящи да се избегне стачка на служителите на лондонското метро, се провалиха и в понеделник се очертава стачка.

"Ще запазим възможно най-много станции отворени, но очакваме, че тази стачка ще доведе до сериозни смущения и затваряне на много станции на метрото", се казва в изявление на транспортната служба на Лондон, като се добавя при възможност да се избягват пътуванията.

Британците се наслаждават на четири почивни дни по случай платинения юбилей на кралица Елизабет, което предизвика наплив към дестинации като Дъблин и испанските слънчеви места като Палма де Майорка. Много от пътниците ще се върнат у дома в неделя, което ще постави на изпитание капацитета на пътните мрежи и способността на летищата да обработват пристигащите.

Това ще бъде поредното главоболие за британските пътници, след като Великденските празници доведоха до закъснения в железопътния, автомобилния и въздушния транспорт. За лондончани стачката на метрото означава, че смущенията ще продължат и във вторник.

"Очакваме сериозните смущения, причинени от тази стачка, да продължат и сутринта на вторник, 7 юни, и съжалявам за въздействието, което това ще окаже върху пътуванията на хората през следващата седмица", заяви главният оперативен директор на транспортната служба за Лондон Анди Лорд.

След като освободиха персонал по време на локдауните заради коронавируса, летищата и авиокомпаниите се борят да наемат достатъчно работници, за да възстановят пълния си капацитет. На летище Гетуик работят с над 40% по-малко служители, отколкото преди началото на пандемията. За този период Easyjet Plc е съкратил около 10% от работниците си.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Holdings Plc Майкъл О'Лиъри призова за помощ британски военни, които да се справят с проблемите.

"Привличането на армията, което се прави на много други европейски летища, ще облекчи натиска върху сигурността на летището и ще означава, че хората ще имат много по-добро преживяване - не само този уикенд, но и всеки уикенд през следващите три, четири месеца", каза той пред ITV News.

Междувременно повечето европейски континентални дестинации за почивка се върнаха към нормалния си режим след пандемията от коронавирус, което доведе до нарастване на търсенето на пътувания. По данни на аналитичната компания Cirium през четиридневния уикенд по случай юбилейните тържества от Обединеното кралство се очакваше да излетят над 10 000 полета, което е над 80% от нивата преди пандемията.

Авиокомпании, сред които EasyJet и British Airways, поискаха от правителството да облекчи имиграционните правила за европейски граждани, за да им помогне да наемат персонал. Обединеното кралство регистрира загуба на граждани на Европейския съюз поради комбинираното въздействие на Брекзит и пандемията от коронавирус, поради което много компании изпитват недостиг на персонал.

"Нашите колеги работят неуморно, за да обработят пътниците възможно най-бързо и се извиняваме на всички, които са били засегнати от неотдавнашните смущения", се казва в изявление на летище Манчестър, публикувано на уебсайта му.