Петролът поевтинява въпреки милиардите стимули в Китай

Цените на медта и желязната руда също вървят надолу

11:48 | 24 май 2022
Обновен: 14:12 | 24 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Петролът поевтинява, след като усилията на Китай да смекчи влиянието от мерките срещу разпространението на Covid-19 не успяха да успокоят инвеститорите относно перспективите пред най-голямата азиатска икономика, съобщава Bloomberg.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява до под 110 долара за барел, след като затвори сесията в понеделник с лека промяна на цената. Спадът е регистриран, въпреки че Китай обяви пакет от мерки за подкрепа на бизнеса и търсенето, включително политики за подпомагане на хората за закупуване на коли и гаранции за безпроблемното превозване на товари.

Суровият петрол поевтиня заедно с други индустриални стоки, включително медта и желязната руда.

На фона на ограниченията в Китай банките занижават очакванията си за растежа на най-големия вносител на петрол. UBS Group понижи прогнозата си за ръст от 3% спрямо очакваните по-рано 4,2%, докато JPMorgan сви очакванията си от 4,3% до 3,7%.

Американският лек

Американският лек суров петрол поевтинява във вторник. Графика: Bloomberg 

Основният американски сорт се търгува на цена от около 110 долара за барел през последните две седмици, докато инвеститорите претеглят рисковете от войната в Украйна, както и нежеланието на Унгария да се присъедини към забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол. Въпреки че се очаква потреблението на американски петрол да се повиши допълнително в разгара на летния сезон, потреблението в Китай е ударено от суровите ограничения за овладяване на пандемията в ключови градове.

Високо ниво на несигурност остава по отношение на търсенето от Китай, коментира Даниел Хайнс, Australia & New Zealand Banking Group. В допълнение, забавянето в предложението на ЕС „е подкрепа към виждането, че санкциите няма да бъдат наложени в краткосрочен план“, добавя той.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през юли поевтиняват с 0,6% до 109,58 долара преди обяд българско време. Фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка юли поевтиняват с 0,7% до 112,68 долара за барел.

Поевтиняването на петрола става факт, след като цената на бензина в САЩ се понижи с над 4% миналата седмица. Вносът на САЩ на горива от Европа се повиши до 6-месечен връх в седемте дни до 19 май, сочат данни.

Все пак петролните пазари запазват бичите нагласи, като краткосрочните цени са над по-дългосрочните. Спредът между двата най-близки договори за доставка при Брент е на ниво от 2,67 долара за барел – над нивото от 2,08 долара седмица по-рано.