Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Васко Начев: Цените на петрола и газа няма да се успокоят преди 2024

Васко Начев, енергиен експерт, в "Клуб Investor", 21.05.2022

21:15 | 21 май 2022
Автор: Галина Маринова

Всякакви краткосрочни очаквания, че високите цени на енергоносителите ще спаднат, съдържат голяма доза наивност. Предстои една тежка зима, да не кажа, че няма да бъде една, а поне до края на 2024 година. Не мисля, че пазарът ще добие някакъв хармоничен вид и ще е прогноризуем. Ще има много флуктуации и спадове, но и винаги ще се намери формален повод нещата да отидат в обратна посока нагоре. Цените на петрола и газа не могат да растат до безкрайност, защото пазарът не може да поеме свръхцени и винаги нещата се връщат обратно. Но преди 2024 година не можем да очакваме нормализиране на нещата. Това каза Васко Начев, енергиен експерт, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Водят се разговори за дългосрочен договор с прилични количества за доставка на втечнен природен газ от САЩ в България с референтна цена "Хенри хъб", подчерта гостът. "Трябва да кажем, че това е най-ликвидната борса в света и да можем да сключим подобен договор е привилегия. За да има ефект от това обаче, трябва да имаме договор за минимум десет години. Само тогава можем да получим газ именно на референтна цена на "Хенри хъб". 

"Казват, че Господ помагал на силния, а ние бяхме от "богоизбраните" - първо на нас да ни спрат газа. Опциите за решение на този казус са изключително много. Около нас има достатъчно газ и е въпрос на добра организация. Но ако това се бе случило на по-голяма част от страните в Европа, тогава щяхме да сме изправени пред сериозни трудности и не във всеки вариант бихме се справили". 

Повече от изненадващо за мен е как успя правителството да реагира на ситуацията, каза Начев. Той поясни, че от първия разговор в тази посока с американската страна, заминаването на министър председателя с неговия екип в САЩ, е минала само една седмица, "което е наистина забележително като време и успеваемост". 

Относно конкретното изпълнение на договореното гостът каза, че "няма неизпълними неща и е въпрос на политическа воля и технологичен подход". "Ясно е, че опиците не са много. Внос на втечнен газ може да стане само от едно място и това е терминалът на Ревитуса. Знаем, че повече от капацитетите са резервирани и това е съвсем нормално. Таксите, обаче, за резервиране са пренебрежимо малки и е въпрос на договаряне и преговори да се купи от друга компания резервираността".

Това не е първа доставка в света на втечнен газ и да не се знае подходът, каза още енергийният експерт. "Има достатъчно потенциал, а и ние сме първи, затова получихме подкрепа от много места. Дори и да не знаем нещо, лесно ще получим подкрепа и ще има перспектива за регуларни доставки". 

"Трябва да има политическа воля. Сега всички искат да са на "Хенри хъб" референтна цена. Търсенето на газ в глобален асект продължава да се покачва. Недай Боже руският газ да бъде спрян за повече държави в Европа. Знаем и за амбициозната програма на ЕС - едва ли не час по-скоро да се освободим от достъвките на руски газ, въпреки че към днешна дата Европа не може без руски газ".

Много е важно в какви направления ще бъдат инвестирани планираните 300 млрд. евро, насочени към подсигуряване на европейската енергийна независимост с цел отказ от руски газ и петрол. Сумата звучи доста сериозно и е добре да се изберат най-подходящите проекти, в които да се направят инвестициите, заяви събеседникът. "Защото има риск да залитнем в обратната посока на махалото - трябва да се еманципираме от руските доставки на енергоресурси, но не и да се отива в крайности в бягството по-далеч. Разумът трябва да е над всичко, без емоционални въздействия в избора на проекти". 

"Необходимо е немалко средства да бъдат инвестирани в терминали, допълнителни връзки, ако се залага на природния газ. Има една друга хипотеза - от есента или от следващагта пролет да не се потребява изобщо газ в Европа, което е смехотворно. През следващите 20-тина години това няма как да се случи. За това трябва да търсим опция да не сме зависими в такава степен, както се оказа Европа в сегашната ситуация. Това е политика, водена от много години насам и в момента берем плодовете". 

Много приказки се изговориха за европейските плащания към "Газпром" - как три четвърти от Европа била готова да плаща в рубли и се търсят заобиколни вратички, за да се случва това, добави Васко Начев. "Нищо подобно! Смятам, че Европа докрай ще устои своята позиция. Крачка назад правят "Газпром" - само постъпването на средствата в "Газпром банк" вече е достатъчно. А преди това имаше и други условия -  докато не се конвертират в рубли плащанията, се смяташе, че сделката не е финализирана. Ще се намери решение, в което Русия да не бъде унизена и вътре в страната да не се урони имиджът на президента Путин. Защото той беше инициаторът. Убеден съм, че Европа няма да отстъпи в официалния вид на комуникацията в тази посока. 

Какво цели и ще го постигне ли новият закон "НОПЕК" в САЩ?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.