Бирол от МАЕ очаква ръст на петрола

Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ от Давос 2022

12:50 | 23 май 2022
Обновен: 16:49 | 23 май 2022
Преводач: Мария Попова

Европа обсъжда пълно ембарго върху руския петрол. Може ли това да бъде проблем за пазарите?

На първо място, трябва да имаме предвид огромната хуманитарна криза, която се разгръща в Украйна и трябва да реагираме, светът трябва да реагира.

Първо, това не трябва да остане безнаказано.

Второ, ако Европа намали вноса на петрол от Русия, това няма да е улеснение за световните петролни пазари.

Ще има повече волатилност, но това трябва да се направи. Нашата работа е да сведем до минимум тази волатилност, а оттам и рисковете да бъдат минимални.

Колко значителна волатилност може да имаме? Възможно ли е да видим бърз скок до 140 – 150 долара за барел?

Това лято ще бъде трудно, защото както знаем, през лятото търсенето на петрол нараства с увеличаването на колите по пътищата. А ръстът в производството в САЩ и други производители все още не е факт и те може да не са готови до лятото.

Единственият проблем, който трябва да следим е дали търсенето в Китай ще се запази непроменено и слабо в резултата на икономическата слабост в страната.

Знам, че не обичате да говорите за цени, но аз продължавам да настоявам, защото те могат да доведат до рецесия. Колко висока би могла да стане цената на петрола?

Бих казал, че тя вече е доста висока и това е така за всички, навсякъде по световните пазари за енергия.  Всеки играч, който се заявява като отговорен трябва да даде своя позитивен принос.

Ако няма позитивен принос, може да видим дори още по-високи цени с много по-силна волатилност, които да се превърнат в основен риск за рецесия в глобалната икономика.

Факт е, че Европа не обсъжда  газово ембарго, но възможно ли е то въобще?

Възможно е да се намали вноса на руски газ в Европа, но честно казано, само за ден да преустановиш всички доставки на руски газ би било крайно трудно. Но налице са планове за значително снижаване и заместване с втечнен газ.

Пет години? Колко ще отнеме?

Година след година, ако се намалява и замества с втечнен газ, с възстановяеми източници, а в някои държави с  атомна енергия и енергийна ефективност. Така Европа ще намали руския газ, защото Русия напълно загуби доверието като надежден енергиен партньор.