МАЕ обяви 50% ръст на приходите от петрол на Русия за 2022

Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ от Давос 2022

12:53 | 23 май 2022
Обновен: 16:49 | 23 май 2022
Преводач: Мария Попова

Последният доклад на МАЕ за мен се оказа доста обезпокоително и шокиращо четиво. В него казвате, че приходите на Русия от петрол са се увеличили с 50% от началото на годината. Какво говори това за усилията на Запада да ги уязви с ембаргото?

Удоволствие е отново да съм с вас. Това е ефект от факта, че ние и останалия свят още не сме успели да намалим вноса от Русия. Има спад на количествата в САЩ и Великобритания, но те не са сред основните вносители.

Тъй като цените са много високи, това означава, че през първите четири месеца на годината приходите им са нараснали с 50%.

Тоест, това не означава, че други държави изкупуват петрола. Колко трудно ще е за Русия да преразпредели количествата идвали в Европа към страни в Азия като Индия и Китай?

Първо, Европа все още купува значителни количества петрол от Русия. Но ако Европа реши да спре вноса на петрол от Русия, както се обсъжда, то Русия, ако може, ще трябва да изпрати петрола към Китай, Индия и други страни. Но това не е толкова лесно.

Първо, изпращането на петрол от Русия към Европа отнема една седмица, а за Азия ще са нужни почти два месеца транспорт с танкери. Второ, проблем е общата застраховка на танкерите за транспорт до Азия -  повечето застрахователни компании се контролират от западни държави, те са европейски и американски компании.

Ако решат, те също могат да спрат такъв транспорт. Но това, което наблюдаваме като цяло е преориентация на международната търговия с енергия и ще наблюдаваме нейното засилване не само при петрола, но и при природния газ.