САЩ станаха най-доброто място, където да скриете парите си

Около 10 трилиона долара богатство се съхранява в офшорки според изследване на Tax Justice Network

09:00 | 18 май 2022
Обновен: 12:28 | 18 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За хората, които искат да скрият богатството си, няма по-подходяща страна от Съединените щати.

Това показва изследване на Tax Justice Network, което класира държавите по степента, в която техните финансови и правни системи помагат на хората и юридическите лица да прикриват собствеността върху активите. Според тази мярка САЩ са увеличили предлагането на финансова тайна в света с почти една трета от 2020 г. насам, спечелвайки им най-лошия рейтинг от началото на класирането през 2009 г., предаде Bloomberg.

„Тези класации показват как корумпирани актьори въоръжават нашата финансова система срещу демокрацията“, каза Иън Гари, изпълнителен директор на базираната в САЩ Коалиция за финансова отчетност и корпоративна прозрачност. „САЩ трябва да подкрепят повече реципрочен автоматичен обмен на информация между страните."

Tax Justice Network заяви, че влошаването на резултата на САЩ се дължи на отказа им да обменят информация с данъчните власти на други държави. Ако САЩ променят подхода си към този, използван от други големи икономики, това ще намали предлагането на финансова тайна към света с 40%, се казва в доклада.

Президентът Джо Байдън направи реформите за прозрачност ключов стълб на външната си политика, обещавайки да се справи с укриването на данъци и прането на пари. През декември министърът на финансите Джанет Йелън каза, че САЩ може да са „най-доброто място за скриване и изпиране на неправомерно спечелени печалби“, подчертавайки неотложността на усилията за борба с корупцията.

„Регулации на широко затворени очи“

Пет от страните от Г-7 – САЩ, Обединеното кралство, Япония, Германия и Италия – са отговорни за повече от половината намаляване на глобалния напредък срещу финансовата тайна, според мрежата за данъчно правосъдие. Германия, която ще бъде домакин на среща на Г-7 между финансовите министри на 18 май, има седмия най-лош резултат за секретност в световен мащаб поради лошо прилагане на новите закони за прозрачност, се казва в доклада.

„Малък клуб от богати държави, които определят глобални правила относно финансите и данъците, са най-отговорните за улесняването на финансовата тайна и данъчните злоупотреби“, каза Моран Харари, водещ изследовател в мрежата за данъчно правосъдие. „В продължение на десетилетия богатите страни от Г-7 ухажваха милиардери, олигарси и корпоративни гиганти с вратички в секретността и регулации на широко затворени очи.”

Докладът е още по-критичен за Обединеното кралство, ако отвъдморските територии на короната - като Британските Вирджински острови и Джърси - се вземат под внимание заедно. Заедно тези юрисдикции са отговорни за 8,9% от цялата финансова тайна в света, според мрежата за данъчно правосъдие. Това нараства до повече от една десета от общото предлагане в света, ако се включи Обединеното кралство - общо почти двойно повече от това на САЩ.

Според мрежата около 10 трилиона долара богатство се съхранява в офшорки. Това е повече от 2,5 пъти стойността на всички доларови и евро банкноти, които в момента са в обръщение по света.

Швейцария, която е на второ място в класацията, предоставя едва наполовина по-малко финансова тайна от Съединените щати, показва индексът. Каймановите острови, които преди това бяха на първо място в индекса, паднаха до 14-то място, след като разкриха данни, които показват, че мащабът на финансовите услуги, които предоставят на хора без гражданство, е по-нисък от очакваното.

Индексът за финансова тайна оценява финансовата и правна система на всяка страна с оценка за секретност от 100, където оценка от 0 е пълна прозрачност, а оценка от 100 е пълна секретност. След това оценката за секретност се комбинира с обема на финансовите услуги, които страната предоставя на нерезиденти, за да се определи колко финансова тайна се предоставя на света от страната.